Terug
Terug

Hulp bij Cyberpesten in Amsterdam

Bij Dynamo Jongeren staan we klaar voor alle jongeren van Amsterdam. Daarom bieden we ook hulp bij cyberpesten aan jonge inwoners van Amsterdam. Word je zelf online gepest? Of ken je iemand die te maken heeft met cyberpesten? Dan kan je altijd bij ons terecht voor hulp en advies.

 

Cyberpesten

Pesten kan op allerlei manieren gebeuren en overal. Tegenwoordig houdt het niet op als je thuis bent, omdat pestkoppen online door kunnen gaan met pesten. Dit noemen we cyberpesten. Als je gepest wordt, voel je je vaak erg verdrietig en alleen of bang. Soms word je gepest omdat je er anders uitziet, of pest iemand je omdat iedereen het doet. Misschien wordt een vriend of vriendin van je gepest, maar durf je hem, haar of hen niet te helpen, omdat je bang bent dat jij dan de volgende bent. Of heb je zelf hulp nodig, maar durf je er niet om te vragen.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten, ook wel online pesten genoemd, is het pesten via digitale media. Vaak is het een aanvulling op ander pestgedrag, bijvoorbeeld op school. Het pestgedrag komt dan dus zowel offline als online voor. Maar dat hoeft niet altijd. Doordat het pesten online plaatsvindt, houdt het nooit op. En zal degene die gepest wordt hier ook thuis nog mee geconfronteerd worden. Zo kan het zijn dat je online wordt uitgescholden. Of dat er vervelende berichten, foto’s of video’s over jou verspreid kunnen worden. In veel gevallen weet degene die gepest wordt wel wie de pestkop is. Omdat dit vaak ook offline plaatsvindt. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat de pestkop anoniem blijft. Door bijvoorbeeld nepaccounts aan te maken op social media heeft het slachtoffer geen idee wie er achter het pesten zit.

 

Wat is Dynamo Jongeren?

Dynamo Jongeren is een non-profit organisatie en is onderdeel van welzijnsorganisatie Dynamo Amsterdam. Samen met ons team van Jeugd & Jongerenwerk zetten wij ons iedere dag in voor de jonge inwoners van Amsterdam. Amsterdam is leuk, maar wij doen er alles aan om het voor jou nog leuker te maken. Dit doen we door verschillende activiteiten voor jongeren te organiseren in de buurt, maar ook doormiddel van info en advies als je bijvoorbeeld te maken hebt met cyberpesten.

 

Jongeren hulp

Bij Dynamo Jongeren vinden wij het belangrijk dat er een veilige omgeving is waar jongeren in Amsterdam terecht kunnen met hun vragen. Daarom kunnen Amsterdamse jongeren altijd bij ons terecht voor hulp. Of het nou om hulp bij pesten gaat of een ander onderwerp: jongerenwerk in Amsterdam helpt jongvolwassenen met al hun vragen en biedt ondersteuning aan degenen die dit nodig hebben. Kan jij wel wat hulp gebruiken? Loop dan eens binnen bij een Dynamo buurthuis in Amsterdam en dan helpen we je graag verder.

 

Vormen van cyberpesten

Net als offline pesten, heeft cyberpesten ook verschillende vormen. Omdat het belangrijk is dat cyberpesten wordt herkend, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van online pestgedrag op een rijtje gezet:

 • Buitensluiten: Ook online kan iemand worden uitgesloten. Zo kan iemand bijvoorbeeld uit online groepen worden verwijderd of worden geblokkeerd.
 • Beledigen: Beledigen kan online op verschillende manieren gebeuren. Zo kan iemand nare dingen naar je sturen of beledigingen onder foto’s plaatsen die je online hebt geplaatst.
 • Bespotten of ongewenst foto’s verspreiden: Pestkoppen kunnen iemand ook voor gek zetten door bijvoorbeeld een belastende of ongewenste foto van het slachtoffer online te verspreiden.
 • Hacken: Ook gebeurt het wel eens dat slachtoffers worden gehackt. De pestkop kan zich zo voordoen als degene die gepest wordt.
 • Bedreigen: Het kan ook zo zijn dat pestkoppen een stap verder gaan en bedreigende berichten sturen. Dit gebeurt vaak ook anoniem.
 • Stalken: Omdat het pesten online plaatsvindt stopt het nooit. Zo kan iemand ook last hebben van stalking omdat het slachtoffer lastig wordt gevallen of geïntimideerd op verschillende kanalen.
 • Andere vormen: Pesters kunnen ook subtielere vormen van pesten gebruiken. Dit valt voor de buitenwereld niet heel erg op, maar wordt door het slachtoffer zeker wel gemerkt. Op deze manier willen pesters de machtsongelijkheid tussen hen en het slachtoffer kenbaar maken.
ik word gechanteerd met foto's

Gevolgen van cyberpesten

Net als bij ander pestgedrag kan ook cyberpesten hele nare gevolgen hebben voor het slachtoffer op het gebied van mentale gezondheid. Zo kan je als slachtoffer last krijgen van mentale problemen, zoals depressieve gevoelens, angst, eenzaamheid, je minderwaardig voelen en het idee hebben dat de situatie uitzichtloos is. In extreme gevallen kan het zelfs zelfmoordgedachten tot gevolg hebben (Heb jij zelfmoordgedachten? Bel gratis 0800-0113 of chat direct met iemand. Dit kan 24 uur per dag, op alle dagen van de week).

Aarzel niet om hulp in te schakelen als je zelf gepest wordt, maar ook zeker als je het ziet gebeuren. Veel jongeren die gepest worden voelen zich eenzaam. Zie je dus signalen van pesten bij iemand die je kent? Stop het cyberpesten dan door dit te melden bij een volwassene die je vertrouwt of schakel een Dynamo jongerencoach in voor hulp in Amsterdam.

 

Cyberpesten voorkomen: wat kan je ertegen doen?

Vraag jij je nou af wat je kan doen tegen cyberpesten? Pesters proberen vaak van alles om het pestgedrag door te laten gaan, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om cyberpesten te voorkomen. Daarom delen we hier een paar tips om online pesten te voorkomen:

 • Houdt je inloggegevens van je telefoon en social media altijd privé. Deel deze dus ook niet met vrienden en vriendinnen.
 • Wees bewust van wat je online post. Zet dus nooit privé gegevens zoals je adres of telefoonnummer online.
 • Zet een code op je telefoon en deel deze met niemand. Zo kan niet iedereen zomaar je telefoon gebruiken.
 • Voeg alleen mensen toe aan je vriendenlijst die je kent en verwijder andere mensen.
 • Neem iemand in vertrouwen en/of schakel hulp in.

 

Wat kun je doen tegen cyberpesten?

Word jij nou online gepest en vraag je je af wat je dan het beste kan doen? Houd dan in gedachten dat dit nooit jouw schuld is. Wanneer je gepest wordt, is het goed om daarover te praten met mensen die je vertrouwt. Dit kunnen bijvoorbeeld je zus of broer, een vriend(in), je ouders, leerkrachten of andere volwassenen zijn. Op de meeste scholen is er een vertrouwenspersoon aanwezig waarmee je kunt praten. Hij of zij helpt je ook bij het indienen van een klacht op school. Dit gebeurt allemaal veilig en nooit zonder jouw toestemming.

 

Hoe vaak komt cyberpesten voor?

Cyberpesten komt vooral voor bij jonge internetgebruikers, zoals kinderen die op de basisschool of middelbare school zitten. Omdat het pestgedrag online plaatsvindt, is het voor de omgeving niet direct te zien. Dat betekent niet dat het niet gebeurt, want 1 op de 5 jongeren heeft te maken met cyberpesten.

 

Waarom cyberpesten mensen?

Zoals we eerder al zeiden is online pesten vaak een aanvulling op offline pesten. Vaak is dit een manier van pesters om hun negatieve emoties vrij te laten. Het kan ook een manier zijn voor kinderen om te experimenteren met sociale vaardigheden en te testen wel gedrag wel en niet acceptabel is. Om bewustwording te vergroten bij jongeren is de Week tegen Pesten in het leven geroepen. Wil je meer informatie over pesten en wat je kan doen? Kijk kan op de website van Stop pesten nu.

 

Is online pesten strafbaar?

In Nederland is cyberpesten strafbaar als het valt onder bedreiging, discriminatie of smaad. Smaad betekent ook wel iemand zwartmaken en is dus ook strafbaar. Iets wat veel voorkomt bij online pesten. Hoewel slachtoffers vaak denken dat het een uitzichtloze situatie is, is het dus mogelijk om aangifte te doen van cyberpesten. Op deze manier kunnen pestkoppen worden aangepakt en krijgen slachtoffers de juiste hulp.

 

Doxing

Ook doxing is sinds 1 januari 2024 strafbaar. Heb je hier nou nog nooit van gehoord en vraag je je af wat doxing is? Dit is het verzamelen of delen van andermans persoonsgegevens om diegene bijvoorbeeld te intimideren, om wraak te nemen, om iemand te chanteren of om ‘online shaming’ te veroorzaken. Als iemand persoonsgegevens, zoals je adres of telefoonnummer, online zet om jou op die manier te intimideren, is dit dus strafbaar.

Info en advies

Info en advies

Niet alleen voor vragen over pesten, maar ook over andere onderwerpen kan je bij ons terecht. Kom je ergens niet helemaal uit? Schakel dan de hulp in van onze jongerencoaches en krijg gratis coaching. Of je nou een korte vraag hebt of meer hulp nodig hebt: wij staan voor je klaar. Hieronder vind je enkele voorbeelden van onderwerpen waarmee wij je kunnen helpen.

 

 • Geld
  Als je jong bent moet je vaak nog veel leren, dat is heel normaal en hoort bij het volwassen worden. Met geld omgaan hoort hier ook bij. Wij geven je advies over hoe je hier het beste mee om kunt gaan om niet in de problemen te komen. Ook als je hulp bij schulden nodig hebt staan we voor je klaar.
 • Drugs en verslaving
  Bij een verslaving denk je misschien snel aan drugs, maar er zijn nog een tal van andere verslavingen waar jij als jongvolwassene mee kan kampen. Wil je meer informatie over verslavingen? Onze jongerencoaches staan voor je klaar.
 • Recht
  Je kan met verschillende vragen of problemen bij ons terecht. Zo kan het zijn dat je in aanraking bent geweest met de politie, je zelf aangifte wilt doen of misschien ben je wel in aanraking gekomen met discriminatie. Wij zijn er voor advies.
 • Wonen
  Ben je op zoek naar een woning? Dan kunnen wij je bijvoorbeeld helpen met het vinden van een woning en praktische zaken zoals het doornemen van het huurcontract en het in kaart brengen van de maandelijkse kosten.
 • Jonge ouders
  Als je al jong vader of moeder wordt, kan dat een zware periode zijn. Voor de geboorte, maar ook zeker daarna, komt er enorm veel op je af. Wij kunnen je hulp bieden door bijvoorbeeld te zoeken naar een woning of het op orde krijgen van je financiën.
 • Vrije tijd
  Heb jij veel vrije tijd over, maar weet je niet zo goed wat je kan gaan doen? Onze coaches helpen je zoeken naar bijvoorbeeld een sport die je leuk lijkt of naar andere activiteiten die passen bij jou.
 • School
  Heb je problemen op school? Bij onze coaches kan je altijd terecht met je problemen. Ook als je moeite hebt met je studiekeuze kunnen wij een helpende hand bieden.
 • Seksualiteit
  Heb je vragen over seksualiteit? Bij ons kan je in een vertrouwde omgeving terecht met al je vragen.
 • Gezondheid
  Je kan bij onze jongerencoaches ook altijd terecht met vragen over je gezondheid. Denk aan lichamelijke veranderingen, sporten, eetstoornissen of verslavingen bij jongeren.
 • Hulp
  Kamp jij met heftige problemen zoals een depressie? Wij kunnen je adviseren en eventueel vertellen waar je terecht kan.
 • Stage en werk
  Ben je op zoek naar stage of werk, maar heb je geen idee hoe een sollicitatie in elkaar zit of hoe je een goed CV maakt? Ook dan staan we voor je klaar.

Wil je meer informatie? Bekijk dan onze Info en advies pagina.

Neem contact met ons op

Word je nou zelf gepest of zie je dat iemand in je omgeving last heeft van cyberpesten? Of heb je andere vragen, problemen of ben je op zoek naar een luisterend oor? Dan ben je altijd welkom om langs te komen in één van onze buurthuizen voor jongeren. Onze jongerenwerkers staan hier voor je klaar. Heb je ergens anders een vraag over? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij je graag verder.

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!