Gratis juridisch advies Amsterdam
Heb je hulp nodig bij juridische punten of wil je in contact komen met de juiste instantie? Bij Dynamo Jongeren geven we juridisch advies gratis voor jonge inwoners in Amsterdam. Lees dus vooral even verder voor meer informatie en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.
Juridisch advies is gratis bij Dynamo
Heb jij informatie of advies nodig op het gebied van recht? Bij Dynamo Jongeren geven we jonge inwoners van Amsterdam gratis de mogelijkheid om juridisch advies te verkrijgen. Onze medewerkers helpen je graag verder. Of je nou hulp nodig hebt bij juridische problemen of dat je een juridische vraag hebt: bij Dynamo ben je aan het juiste adres.
Gratis juridisch advies
Bij Dynamo kunnen we op verschillende manieren helpen. Of je nou rechtshulp nodig hebt in Amsterdam of juridische vragen hebt, onze medewerkers staan voor je klaar.
Waar kan ik terecht voor juridisch advies?
Ben je op zoek naar een juridisch loket in Amsterdam? Of heb je alleen een korte juridische vraag? Wij kunnen je op verschillende manieren te woord staan. Zo hebben we bijvoorbeeld ook al veel juridisch advies helemaal gratis online staan. Deze informatie vind je op onze info en advies pagina onder het kopje recht. Hier vind je gratis juridische informatie over onderwerpen als in aanraking komen met de politie, aangifte, identificatieplicht, discriminatie en de onderhoudsplicht.
In aanraking met de politie
Word je ervan verdacht iets strafbaars te hebben gedaan? Dan mag de politie je aanhouden. Ze zullen dan vragen naar je naam, waar je woont en wat je geboortedatum en -plaats is. Je mag alleen aangehouden worden als:
- Je op het moment dat je een misdrijf pleegt wordt betrapt. Ieder ander mag je dan aanhouden, zoals een verkoper in de winkel die ziet dat je iets steelt, in afwachting van de komst van de politie;
- Je verdacht wordt van een strafbaar feit, waarvoor je langere tijd kunt worden vastgehouden;
- Je valse gegevens opgeeft (dit is strafbaar);
- Je identiteit niet vast komt te staan.
Vervolgens kan je meegenomen worden voor verhoor. Je wordt dan dus naar het politiebureau gebracht. Als er meer onderzoek nodig is naar het strafbare feit, kan je uiterlijk 110 dagen in voorarrest worden vastgehouden. Hierna kan je vervolgd worden volgens het strafrecht of wordt de zaak geseponeerd.
Aangifte
Je doet aangifte bij het politiebureau of je belt de politie om de aangifte bij jou op te nemen. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij aangifte van een inbraak of wanneer je het huis niet uit kan. Online aangifte doen kan bij de volgende zaken:
- Diefstal van een (brom) fiets;
- Vernieling van spullen, bijvoorbeeld van een tuinhek of ruit;
- Vernieling van een motorvoertuig, bijvoorbeeld krasschade.
Bij een aangifte stelt de politie aan de hand van de (getuigen-)verklaring een proces-verbaal op. Er komt dan een politieonderzoek naar wat er is gebeurd. De rechercheur zal hiervoor enkele vragen aan je moeten stellen. Het antwoorden op deze vragen kan erg moeilijk zijn, maar de mensen die dit soort zaken behandelen, hebben veel ervaring en gaan zeer zorgvuldig te werk. Je hoeft niet op iedere vraag in te gaan. De vragen gaan over de aard van het delict, de plaats, het tijdstip etc. De politie kan een onderzoek instellen met deze gegevens. Ook vertelt de politie je wat er daarna gaat gebeuren. Je kunt aangeven dat je geïnformeerd wilt worden over de voortgang van de zaak. Nadat de verklaring is opgesteld, krijg je het verslag te lezen. Voordat je de verklaring ondertekent kun je wijzigingen en aanvullingen geven.
Identificatieplicht
Identificatieplicht is de plicht tot het kunnen laten zien van een identiteitsbewijs (een document dat de identiteit van de drager bewijst). Vanaf 1 januari 2005 geldt er voor iedereen vanaf 14 jaar een identificatieplicht. De politie mag je controleren op het bezit van een identiteitsbewijs, als daar een aanleiding voor is. Heb je geen identiteitsbewijs bij je, kan de politie je een boete geven. Een paspoort, identiteitskaart en rijbewijs gelden als identiteitsbewijs.
Discriminatie
Wanneer je in het openbaar met woorden, teksten of afbeeldingen met opzet iets beledigend zegt over een groep mensen discrimineer je. Bijvoorbeeld over hun geslacht, ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun seksuele voorkeur of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.
Je discrimineert ook als je anderen aanzet tot haat of discriminatie van mensen. Of wanneer je gewelddadig optreedt tegen iemand of tegen zijn of haar overtuiging.
Het is strafbaar om een bericht, waarvan je met je gezonde verstand weet dat het beledigend is voor een bepaalde groep, openbaar te maken op bijvoorbeeld Facebook. Ook als je daarmee anderen aanzet tot haat richting die groep. Als je zulke dingen doet, ben je strafbaar. Discriminatie is verboden in Nederland.
Onderhoudsplicht
Volgens de wet hebben je ouders de plicht om voor jou te zorgen tot je 21 jaar bent. Dat betekent niet dat ze je alles moeten geven wat jij graag wilt hebben, maar ze moeten je verzorgen, opvoeden en de kosten voor je studie betalen.
Hoe groot het bedrag moet zijn dat je ouders aan jou besteden, is niet in de wet vastgelegd. Dit hangt namelijk onder andere af van je leeftijd, het inkomen van je ouders, de opleiding die je volgt en je eigen inkomen. Onder de onderhoudsplicht vallen bijvoorbeeld zak- en kleedgeld, betaling van de zorgverzekering, voeding, betaling van lesgeld en de betaling van je nieuwe bril.
Juridisch advies Amsterdam
Kan je online niet vinden wat je zoekt en zoek je meer gratis juridische hulp? Dan helpen onze jongerenwerkers je graag verder. Zo kan je bijvoorbeeld gratis juridisch advies telefonisch inwinnen als je contact met ons opneemt. Dat kan bijvoorbeeld als je rechtshulp nodig hebt in Amsterdam. Daarnaast kan je ook terecht bij één van onze jongerencentra voor informatie en advies.
Juridisch loket Amsterdam
Ben je op zoek naar gratis rechtshulp? Dan kan je ook terecht bij het juridisch loket Amsterdam. Hier kan je namelijk terecht voor juridische hulp en vragen over uiteenlopende onderwerpen. Meer informatie over het juridisch loket vind je hier.
Is het juridisch loket gratis voor iedereen?
Op de website van het juridisch loket is heel veel gratis informatie te vinden. Wanneer je een laag inkomen hebt of weinig spaargeld kan je er ook terecht voor gratis juridisch advies. Op de website vind je of je in aanraking komt voor hun juridische of rechtsbijstand hulp.
Informatie en advies
Heb je ook hulp nodig op het gebied van recht of heb je juist ergens anders vragen over? Bij Dynamo Info & advies kan je met al je vragen terecht. Denk aan onderwerpen als geld, drugs, verslaving, stage, wonen, seksualiteit, school, social media en meer. Onze jongerenwerkers kijken samen met jou wat jouw vraag is en welke oplossing of advies daar het beste bij past. Hoe wij werken hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wij kijken wat jij zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen. Info & Advies werkt ook samen met andere organisaties in de buurt, daardoor kunnen wij snel doorschakelen naar een coachingstraject of andere hulpverlening. Dat doen wij altijd in overleg met jou! Naast het geven van informatie en advies, organiseren wij ook trainingen, voorlichtingsbijeenkomsten, debatten en events op onze locaties en op middelbare scholen. Wil jij hierbij helpen of heb je een ander leuk idee? Neem contact met ons op!
Waar Dynamo Jongeren je mee kan helpen
Zoals we al zeiden kan je bij ons terecht met vragen over verschillende onderwerpen. Hieronder vertellen we je daar wat meer over.
Geld
Heb je vragen over geld? Dan staan onze jongerenwerkers voor je klaar. Zo kan je bijvoorbeeld advies krijgen over hoe je omgaat met geld of om meer inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Daarnaast bieden we ook schuldhulpverlening. Heb je schulden of weet je niet meer hoe je je rekeningen moet betalen? Blijf dan niet afwachten en kom in actie. Neem contact op met ons buurtteam en maak een afspraak. Samen brengen we jouw situatie in kaart en werken we aan een oplossing voor jouw schulden. Verder helpen we je natuurlijk ook met al je vragen over geld. Wie weet heb je recht op bepaalde toeslagen of wil je informatie over studeren en studiefinanciering. Wat voor hulp je ook zoekt, bij Dynamo staan we voor je klaar. Kom langs bij het Jongeren Financieel Café en krijg gratis hulp en advies.
Drugs en verslaving
Bij Dynamo Info & Advies kan je ook terecht met al je vragen over drugs en verslaving. Ben je bang dat je zelf een verslaving hebt of ken je iemand in je omgeving die in de problemen zit? Aarzel dan niet om ons om advies te vragen. Verslavingen aan drugs en alcohol zijn het meest bekend, maar je kan ook terecht met vragen over verslavingen aan gokken, roken of gamen. Zo kan het ook zijn dat je aan je telefoon verslaafd bent. Ben je bang dat je zelf verslaafd bent of iemand in je omgeving? Bij ons kan je veilig terecht met al je vragen.
Wonen
Heb jij vragen over het vinden van een huis, je woonsituatie en alles wat daarbij komt kijken? Dan kan je bij ons altijd terecht met je vragen. Denk aan vragen over kosten, contracten, toeslagen en meer. Ook zijn er in Nederland veel verschillende soorten woningen met verschillende regels. Dat kan het allemaal vrij ingewikkeld maken en daarom staan onze jongerencoaches voor je klaar. Welke vraag over wonen je ook hebt.
Jonge ouders
Ben je jong zwanger of wordt je jong vader of moeder? Dan komt er behoorlijk veel op je af als jonge ouder. Bij een zwangerschap komt veel verantwoordelijkheid kijken en er moet enorm veel geregeld worden. Daarom kan je voor advies altijd bij Dynamo terecht. Of je nou vragen hebt over je rechten en plichten, financiën of opvoeding: wij staan voor je klaar.
Vrije tijd
Heb je veel vrije tijd en weet je niet hoe je dit moet invullen? Onze jongerencoaches helpen je daar graag mee. Wist je bijvoorbeeld dat Dynamo Jongeren ook verschillende activiteiten voor jongeren organiseert? Ook geven we graag informatie over verschillende manier om je vrije tijd in te vullen zoals sport, jeugd- en jongerenwerk in Amsterdam en cultuur.
School
School is een groot en belangrijk onderdeel van je leven. Niet gek dus als je hier vragen over hebt. Twijfel je bijvoorbeeld welke studie je wilt gaan volgen of heb je problemen op school? Twijfel dan niet om je vraag aan één van onze jongerencoaches te stellen. Vooral als je gepest wordt. Cyberpesten (online pesten) gebeurt helaas ook in Amsterdam.
Seksualiteit
Seksualiteit is een heel breed onderwerp. Zo kan je bijvoorbeeld vragen hebben over veilig vrijen, SOA’s, de eerste keer of seksueel misbruik. Maar je kan ook terecht met vragen over seksuele geaardheid. Of je nou hulp zoekt of gewoon iemand om mee te praten: wij staan voor je klaar.
Gezondheid
Je gezondheid is van groot belang. Daarom behandelen we ook vragen over dit onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan vragen over je lichaam, eetstoornissen of de huisarts. Niet alleen voor vragen over je fysieke gezondheid kan je bij ons terecht, maar ook met vragen over je mentale gezondheid.
Stage en werk
We krijgen er allemaal mee te maken: werken. Of het nou gaat om een (bij)baan of een stage, er komt veel bij kijken. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een goede sollicitatiebrief en CV maakt? Of heb je vragen over je contract of het vinden van een stageplek? Wij helpen je graag verder met al je vragen over stage en werk.
Hulp
Zit jij niet lekker in je vel of heb je iemand in je omgeving waar het niet zo goed mee gaat? Ook dan bieden we bij Dynamo hulp. Dan is het belangrijk hierover te praten. Heb jij vragen over bijvoorbeeld depressie bij jongeren, geweld, zelfverwonding, mantelzorg of een ander onderwerp? Wij staan voor je klaar. Of het nou is om je advies te geven of gewoon een luisterend oor te bieden.
Jongeren hulp
Bij Dynamo Jongeren bieden wij jongeren hulp en advies. Een jongerencoach of jongerenwerker begeleidt jongeren in Amsterdam die steun nodig hebben bij het volwassen worden in de samenleving. Dus ben jij op zoek naar coaching of extra ondersteuning? Voor alle jonge Amsterdamse inwoners bieden wij bij Dynamo Jongeren gratis coaching.
Jongerenwerk in Amsterdam
Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend een plek te vinden in de samenleving. Onze jongerenwerkers maken hierin het verschil. Jongerenwerk in Amsterdam helpt jongvolwassenen met al hun vragen en biedt ondersteuning aan degenen die dit nodig hebben. Onze jongerenwerkers dragen een steentje bij door ondersteuning te bieden aan alle Amsterdamse jongeren. Dit doen we met een mix van verschillende methodieken: brede talentontwikkeling, groepswerk, individuele begeleiding, ambulant werk en Informatie & Advies.
Buurthuis Jongeren
Ben je op zoek naar een jongerenpunt in Amsterdam? Bezoek dan eens één van onze buurthuizen voor jongeren. Hier kan je terecht voor verschillende activiteiten, maar ook voor vragen. Een buurthuis wordt ook wel een jongerencentrum genoemd. Al onze buurthuizen zijn te vinden in Amsterdam-Oost. In onze buurthuizen kunnen alle jonge inwoners van Amsterdam tussen de 10 en 23 jaar terecht. Er worden verschillende leuke en leerzame activiteiten georganiseerd waar jij aan deel kan nemen. Maar onze buurthuizen doen meer. Je kan namelijk ook met al je vragen bij ons terecht. Wij snappen dat er als jonge inwoner van Amsterdam enorm veel op je af kan komen en daarom bieden wij je de hulp waar nodig. Bezoek dus eens een buurthuis in Amsterdam en dan helpen we je graag verder.
Gratis advies van Dynamo
Ben je dus op zoek naar gratis juridisch advies of heb je ergens anders hulp bij nodig? Dan staan we bij Dynamo Jongeren voor je klaar. Neem dus gerust contact met ons op voor meer informatie of loop eens binnen in één van onze jongerencentra.