Terug
Terug

Hulp bij schulden

Dynamo Jongeren is er voor alle jongeren in Amsterdam. We staan voor je klaar en je kunt met al je vragen bij ons terecht. Dat betekent dat wij je ook helpen is het geval van geldproblemen. Het is belangrijk dat je schulden niet verder oplopen en dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Dit is behoorlijk veel uitzoekwerk en geregel. Daarom bieden wij je hulp bij schulden.

Hulp bij schulden

Heb je schulden? Weet je niet meer hoe je je rekeningen moet betalen of weet je niet meer hoe je uit je schulden komt? Blijf dan niet wachten en kom in actie. Het hebben van schulden is erg vervelend. Denk jij nou: Wie kan mij helpen met mijn schulden? Dan ben je bij Dynamo Jongeren aan het juiste adres. Je zal vast verschillende vragen hebben. Kan ik mijn schulden bijvoorbeeld oplossen zonder schuldsanering, of waar kan ik terecht voor schulden? Heb je geldproblemen? Meld je dan aan bij schuldhulpverlening van Buurtteam Amsterdam Oost (Dynamo) en maak een afspraak.

Hoe werkt het?

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met iemand van de Dynamo Jongerenschuldhulpverlening begint het proces direct. We brengen samen met jou je situatie in kaart en werken samen naar een werkende oplossing voor jouw schulden. Hierbij is het belangrijk om de volgende dingen te weten: Voor wie is het, wat kost het en waar is het? Zo kunnen wij jouw optimaal helpen om van je schulden af te komen. Dit is wat je kunt verwachten:

 1. Je meldt je bij ons aan en we maken samen een afspraak. Als je al begeleiding hebt van bijvoorbeeld een instantie, dan kan je eventueel ook samen met je begeleider komen. Zorg ervoor dat je dit zelf regelt.
 2. We brengen jouw situatie samen in kaart. Zo gaan we met je na wat jouw inkomen is, welke vaste lasten je hebt en welke schulden je hebt. Zo hebben we een goed overzicht en kunnen we een plan maken om van je schulden af te komen.
 3. We maken een plan dat er uiteindelijk voor moet zorgen dat je helemaal geen schulden meer hebt. We kijken met jou, en eventueel met je begeleider, naar jouw situatie en welke stappen je in welke volgorde moet gaan nemen. Op deze manier kom je zo snel mogelijk van je schulden af.

Wat kost de Jongerenschuldhulpverlening?

Wij van Dynamo Jongeren zijn er om jou te helpen. Daarom bieden wij jou ook gratis hulp bij je schulden. De Jongerenschuldhulpverlening is bedoeld voor alle jongeren tussen de 18 en 27 die wonen in Amsterdam.

Help, ik heb schulden

Heb jij nou hulp nodig met je schulden? Wacht dan niet langer en maak een afspraak. Wij vertellen je hier stap voor stap wat er hierna gaat gebeuren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat je kan verwachten van onze schuldhulpverlening.

Aanmelding

Aanmelden kan op verschillende manieren. Dat kan telefonisch, via de mail, de website of persoonlijk op ons kantoor. Als je bij ons langs komt voeren we meteen een gesprek en nemen we de tijd voor je. Zo kunnen wij je zo snel mogelijk helpen. Je aanmelding voor onze schuldhulpverlening is de eerste stap naar het aflossen van je schulden.

Contact schuldhulpverlening voor jongeren

Telefoon:        020 46 20 300 / 06 47 94 78 19
E-mail:          schuldhulpverlening@buurtteamamsterdamoost.nl

Jongeren Financieel Café

Heb jij geldproblemen of schulden? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij je administratie en het betalen van je rekeningen? Bij het Jongeren Financieel Café kan je zonder afspraak binnenlopen. En het is helemaal gratis! Overal in Amsterdam zijn de Jongeren Financieel Cafés te vinden. Hier kan je terecht met al je vragen over geld en schulden. Maar ook om bijvoorbeeld papieren te sorteren, voor hulp bij het bellen met instanties of schuldeisers, of om je DigiD of toeslagen aan te vragen.

Jongeren Financieel Café: gratis hulp zonder afspraak

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Hier zie je waar wij je allemaal bij kunnen helpen:

 • Digitale regelzaken: er zijn computers om jouw DigiD aan te vragen, jouw zorgtoeslag te regelen of een e-mail te versturen.
 • Jouw administratie te ordenen in mappen voor een beter overzicht in je geldzaken.
 • Lastige brieven en andere ingewikkelde post: deze nemen we samen met jou door. Zo weet je precies wat er in staat, wat je kunt doen of juist wat je kunt verwachten.
 • Bellen naar instanties: samen met jou zorgen we dat er contact komt en dat dit contact natuurlijk goed verloopt.
 • Het regelen van je zorgverzekering (deze is verplicht voor elke Nederlander van 18 jaar en ouder).
 • Incasso
 • Deurwaarder
 • Boetes
 • Beslaglegging
 • Toeslagen van de belasting
 • Als je moeite hebt om je rekeningen te betalen

Waar vind ik het Jongeren Financieel Café?

Je kan dus voor allerlei soorten vragen en voor schuldhulpverlening terecht bij ons Jongeren Financieel Café. Je vindt deze in heel Amsterdam: o.a. in de Baarsjes, Oost, IJburg, Nieuw-West de Borgerbuurt, Zuid, Noord, Bos en Lommer en in het Kraaiennest.

Kijk snel wanneer er een Jongeren Financieel Café bij jou in de buurt te vinden is!

Liever een afspraak maken voor hulp bij schulden en geldzaken? 

Vind je het fijner om een afspraak te maken? Of vind je het prettiger dat wij contact opnemen met jou? Mail dan naar schuldhulpverlening van het buurtteam. Nadat je je hebt aangemeld, nodigen wij je uit voor een uitgebreid gesprek, oftewel een intake. Binnen een week. Tijdens dit gesprek willen we graag met jou bespreken hoe je situatie is, waar je woont, of je naar school of werk gaat of dat je iets anders doet. Daarnaast kijken we natuurlijk naar je financiële situatie. Samen met een schuldhulpverlener kunnen we bespreken welke stappen je kan zetten om van je schulden af te komen. Zo maken we tijdens dit gesprek samen een plan van aanpak. We kunnen je hierna blijven helpen, zodat jij straks zorgeloos weer verder kunt.

Begeleiding bij schulden en andere problemen

Door onze ervaring weten we dat veel jongeren niet alleen last hebben van hun schulden. Er zijn vaak ook andere problemen die meespelen. Dat kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met vrienden of familie, of je bent op zoek naar een woonruimte, een werkplek of juiste studie. Ook kan het zijn dat je van een verslaving probeert af te komen. Naast je schulden, bespreken we ook deze zaken met je. Zo zoeken we naar een goede begeleiding bij je andere problemen.

Wij helpen je jouw geldsituatie op orde te krijgen

We kijken samen met jou hoe je inkomen en je maandelijkse uitgaven zo goed mogelijk op elkaar kunnen aansluiten. Het is erg belangrijk dat er niet meer geld uit je portemonnee gaat dan dat er binnenkomt. Anders zullen je schulden alleen maar oplopen. Misschien kom je wel in aanmerking voor een regeling zodat je inkomen omhoog gaat. Je zal contact opnemen met je schuldeisers en wij zullen je daarbij helpen als dat nodig is. Ook maken we samen een schuldenoverzicht. Op deze manier heb je alles op een rijtje. Vervolgens kijken we welke oplossing voor jouw schulden het beste past. Zo kunnen we regelingen treffen, een sanering aanvragen of bemiddelen. Deze dingen zijn misschien nog onbekend voor je, maar we zullen je dit allemaal goed uitleggen. En we helpen jou natuurlijk.

Budgetbeheer

Om je schulden af te lossen, kan het belangrijk zijn dat je in budgetbeheer gaat. Dan gaat je inkomen naar een speciale rekening die op jouw naam staat. Daar worden maandelijks jouw vaste lasten en overige rekeningen van betaald. Vervolgens krijg jij iedere week een bedrag, oftewel leefgeld, om je boodschappen van te doen. Dit geeft rust in je hoofd omdat je zo even niet aan het betalen van rekeningen hoeft te denken. Dat kan namelijk voor behoorlijk wat stress zorgen. We overleggen met jou of je dit een fijne aanpak vindt.

Betalingsregeling of saneringskrediet

Wanneer we een overzicht hebben van al je schulden, je inkomsten en je uitgaven is het belangrijk dat je situatie rustig is. Dat betekent dat je een inkomen hebt, werk of studie, een woonruimte, etc. Hierna kunnen we samen kijken hoeveel geld je per maand kunt gebruiken voor het aflossen van je schulden. We zullen betalingsregelingen treffen met je schuldeisers en jij betaalt hen dan iedere maand een bedrag.

Soms is je schuldenpakket te groot. Dan dienen we met jou een aanvraag voor een saneringskrediet in bij Kredietbank. De GKA (Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam) onderhandelt met al je schuldeisers om akkoord te gaan met betaling van een deel van je schuld en om de rest kwijt te schelden. De Kredietbank betaalt al je schuldeisers dit deel en jij betaalt gedurende drie jaar dit bedrag bij de Kredietbank af. Je kan het dus zien als een soort lening. Het wordt ook wel schuldsanering genoemd. Na drie jaar ben je van al je schulden af, heb je geen stress meer en weet je hoe je met je geld om moet gaan. Dit voorkomt dat je nogmaals in de schulden raakt.

Nazorg en hulp bij je geldzaken in de toekomst

Ook nadat betalingsregelingen zijn geregeld met de schuldeisers, houden we contact. Gedurende drie jaar houden we dit contact om eventueel problemen op te lossen en met je te kijken of het lukt om je aflossingen te betalen. Zo heb je altijd iemand bij wie je terecht kan.

Info & advies

Naast hulp bij schulden, biedt Dynamo Jongeren ook hulp bij andere problemen. Daarvoor Info & Advies. Hier kan je anoniem terecht met al je vragen. Denk naast vragen over geld ook aan vragen over drugs, verslaving, recht, wonen, jonge ouders, vrije tijd, werk, school, stage, seksualiteit, gezondheid en meer. Onze jongerencoaches staan voor je klaar. Dat maakt Dynamo Info & Advies dé plek in Amsterdam waar je met al je vragen terecht kunt. Ook dit is helemaal gratis. Dus heb jij een vraag voor of over Dynamo Jongeren? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op.

Hoe kom ik uit de financiële problemen?

Om zo snel mogelijk je schulden af te lossen of uit de financiële problemen te komen is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Door te wachten bestaat er namelijk een kans dat de schulden nog meer zullen oplopen. Dit maakt het dan ook alleen maar lastiger om eruit te komen. Twijfel daarom niet langer en mail onze schuldhulpverlening.

 

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!