Terug
Terug
Dynamo Jongeren / Informatie en advies / Drugs en Verslaving
Drugs en verslaving Info en advies
5 januari 2019

Drugs en Verslaving

Alcohol

Alcohol is – samen met roken – misschien wel de meest geaccepteerde drug in Nederland. De meeste jongeren drinken alcohol, omdat ze het lekker vinden of omdat ze het gezellig vinden. Als je alcohol drinkt neemt je concentratievermogen af en reageer je trager: je lichaam werkt langzamer: Het is daarom niet verstandig om alcohol te drinken als je nog moet rijden, gaat sporten, leren of werken. Daarnaast kan de werking van alcohol op een andere manier verkeerd uitpakken: je kunt bijvoorbeeld agressief of opdringerig worden van alcohol.


De risico’s

Het drinken van alcohol brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Klik hier om daar meer over te lezen.

Meer weten over alcohol: klik hier

Alcohol kopen

Vanaf 18 jaar mag je alcoholische dranken kopen. Dit geldt voor supermarkten, slijterijen en uitgaansgelegenheden. Als je alcoholische dranken gaat kopen, ben je tot je 25ste verplicht om je legitimatie te tonen. De verhoging van de leeftijd is per 1 januari 2014 van 16 naar 18 jaar gegaan.
Lees hier de informatie van de overheid.

Drugs

Pillen, poeders en vloeistoffen. Drugs zijn er in allerlei soorten en maten. Weet jij wat het met je doet?

Alle soorten drugs zijn stoffen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. Drugs zijn te verdelen in 2 groepen; harddrugs en softdrugs. Bij deze verdeling wordt ervan uitgegaan dat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs. In werkelijkheid kan het gebruik van softdrugs ook tot (grote) problemen leiden.

Harddrugs

Harddrugs zijn drugs met een onaanvaardbaar risico voor je gezondheid. Ze zijn illegaal en volgens de overheid gevaarlijk. Enkele voorbeelden zijn: XTC, amfetamine (speed), heroïne, cocaïne, opium en LSD.

Softdrugs

Softdrugs zijn – volgens de overheid – minder gevaarlijk dan harddrugs. Ze zijn semi-illegaal (worden doorgaans gedoogd). Enkele voorbeelden zijn hasj en wiet.
Wil je weten welke soorten drugs er precies zijn en welke effecten en risico’s ze met zich mee brengen? Kijk dan op www.drugsweb.nl of kom langs bij Club Info voor meer informatie.

Meer weten klik hier 

Bron: JIP

Gokken

Steeds meer geld willen winnen en maar niet genoeg krijgen van de spanning. Het lijkt leuk, maar er zitten ook nadelen aan.

Wat is er nou leuk aan gokken? “Het is spannend en een leuk tijdverdrijf. Het geeft je de gelegenheid even je zorgen te vergeten of om de sleur van alledag te doorbreken. Je kunt er geld mee verdienen en je ontmoet aardige mensen.” Is het antwoord van veel gokkers. Maar wat als het een probleem gaat worden? Als je uren per week doorbrengt achter de gokautomaat ben je verslaafd.

 

Verslavend?

Aan de staatsloterij raak je niet zo snel verslaafd. Het risico zit in de zogenaamde ‘short odds’: de kansspelen waarbij de eventuele winst direct wordt uitgekeerd, zoals bij fruitautomaten. Je ziet snel of je wat gewonnen of verloren hebt. De verleiding is dan groot om steeds opnieuw een gokje te wagen. De apparaten zitten psychologisch heel slim in elkaar. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je een hele tijd niets of een klein beetje wint en soms weer heel veel, je door blijft spelen. Heel logisch, want je weet maar nooit wanneer de grote winst zal vallen. Bovendien gaat het om kleine bedragen per keer, dus lijkt het niet veel te kosten. Maar uiteindelijk lopen al die kleine bedragen samen flink op.

Wanneer je verslaafd bent heb je je eigen gedrag niet meer in de hand. Dat geldt ook voor gokverslaving. Je kunt de behoefte om te gokken niet meer weerstaan, ook al weet je dat je daardoor nog meer problemen krijgt met je geld en met je omgeving. Je verwaarloost je school of je werk en probeert soms op illegale manier aan geld te komen. Van een gokverslaving afkomen, vraagt een enorme zelfdiscipline en een grote motivatie van de gokker. Gelukkig zijn er diverse hulpverleningsinstanties die je kunnen helpen.

Meer weten klik hier

Bron: JIP

Roken

Roken

Roken is een van de meest voorkomende verslavingen. Sigaretten zijn op veel plaatsen te koop en je mag, ondanks het rookverbod, nog steeds op veel plekken roken. De meeste jongeren roken wel eens als experiment. Voor de meesten is de eerste sigaret genoeg om er niet mee verder te gaan, maar sommigen blijven roken en raken verslaafd.

Sinds 1 januari 2014 moet je 18 jaar zijn om tabak te kopen. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid

Nicotine is naast heroïne de meest verslavende stof die we kennen. Het lichaam reageert direct op de nicotine. Als je te lang geen nicotine binnenkrijgt, word je rusteloos, raak je geïrriteerd en kun je je niet meer concentreren. De rustgevende en kalmerende werking die sommigen na het roken ervaren, is eigenlijk niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en ontwenningsverschijnselen. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.

Risico’s

Klik hier om meer te lezen over de risico’s van roken

Er zijn verschillende methodes om te stoppen met roken. Wat de beste methode is, is voor iedereen verschillend.

Bron: JIP

Internet en gameverslaving

Internetverslaving

Een internetverslaving begint vaak als een hobby waar je steeds meer tijd in steekt. Dit kan het bezoeken van websites zijn, maar ook chatten, gamen of e-mailen. Maar wanneer ben je nou verslaafd? Er zijn verschillende kenmerken bij een internetverslaving, maar er is altijd een verstoring van het dagelijkse leven. Je functioneert niet meer goed op school of werk, je komt vaak te laat, je doet niet meer aan sport en verwaarloost je contacten met familie en vrienden. En ook je gezondheid wordt verwaarloosd. Je slaapt, eet en drinkt minder en ook ga je bijna niet naar het toilet. Dit alles om nog meer van het internet gebruik te kunnen maken. Als internetverslaafde stel je alles het liefst zo lang mogelijk uit en ben je regelmatig angstig, geïrriteerd en prikkelbaar.

Doe de zelftest om te kijken of jij het onder controle hebt: Doe hier de zelftest!

Gameverslaving

Een gameverslaving wordt ervaren als een spelletje waar je soms letterlijk niet meer uitkomt. Er gaat steeds meer tijd in zitten. Vaak begint het met nog even één level of spelletje. Het moment van stoppen wordt steeds weer uitgesteld. Je krijgt obsessieve gedachten en gezondheidsproblemen. Je verwaarloost jezelf en je geeft steeds minder aandacht aan je vrienden, school, werk en sport. Games horen tegenwoordig bij het leven. Alhoewel de meeste jongeren zonder dat dit problemen geeft een computerspelletje spelen, komt één op de vijf mensen wel in de problemen en ontwikkelt een spelverslaving.

Hulp bij internet of gameverslaving

Heb je zelf te maken met een internet of gameverslaving, of ken je iemand uit je omgeving die hier last van heeft? Er zijn in Nederland verschillende verslavingsinstellingen.

Kijk maar eens hier of stel je vraag bij Hulp en Advies, zij vertellen jou waar je het beste terecht kunt met je vragen of problemen.

Bron: JIP

Hulp bij verslaving

Wanneer ben je verslaafd?

  •  Je zit niet lekker in je vel als je niet kunt ‘gebruiken’.
  • Je pakt elke kans om het te doen. Het is een geheim geworden, want alleen de mensen die het zelf ook doen mogen het weten.
  • Je hebt het gevoel dat je het nodig hebt, om jezelf te zijn of om niet gestrest te worden.
  • Je weet diep van binnen dat het niet goed voor je is, maar je wilt (en kunt) niet stoppen.
  • Je vervreemdt van je omgeving, je kan bijvoorbeeld niet meer zo goed met je ouders opschieten. Dingen waaraan je vroeger plezier beleefde zijn nu niet meer zo leuk.
  • De verslaving zorgt ervoor dat je de dagelijkse dingen zoals opruimen, boodschappen doen e.d. gaat uitstellen.

Je kan aan van alles verslaafd raken, bijvoorbeeld: surfen op internet, drugs, gokken, alcohol, computerspelletjes, tabak, eten en winkelen. Meestal merk je dat je verslaafd bent als het te laat is. Je kan het een tijd combineren met je dagelijkse leven, en pas na een tijd merk je dat je een probleem hebt. Voor je gevoel loop je vast, je kan het allemaal niet meer aan en je vraagt je af hoe je je leven op een rijtje kunt krijgen.

Bij een verslaving spelen de volgende begrippen een rol:

  • Geestelijke afhankelijkheid
  • Lichamelijke afhankelijkheid

Klik hier voor meer informatie over geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid

Iets doen aan je verslaving

Het belangrijkste is dat je je probleem erkent, dan kan je eraan werken. Hoe erger je verslaving, hoe meer je het gevoel krijgt dat er geen oplossing is voor je probleem/verslaving. Als je ‘te laat’ bent en vastloopt, stap dan bijvoorbeeld op een vriend(in)/ouders/kennissen/school af en vraag om hulp. Als je het gevoel hebt dat niemand je kan helpen, geef dan niet op; er zijn altijd wel instellingen waar je terecht kunt (bijvoorbeeld Hulp en Advies). Realiseer je goed dat wanneer er problemen ontstaan door je verslaving je je in eerste instantie niet moet richten op de problemen, maar op je verslaving.

Iemand in mijn omgeving is verslaafd, hoe kan ik helpen?

De mogelijkheid bestaat dat je binnen het gezin, in het uitgaansleven, op het werk, op school of in de vrienden- en kennissenkring met druggebruik geconfronteerd wordt. Hoe ga je daarmee om? Simpelweg verbieden is niet zo zinvol. Waarschuwen en afraden helpt doorgaans ook niet. Wat dan wel?

Zorg dat je goede informatie hebt over drugs. Probeer zonder vooroordelen in een open gesprek achter het gebruik van de ander te komen.

Zwaar gebruik duidt op problemen waar iets aan gedaan kan worden, door de gebruiker zelf en zo nodig met hulp van anderen. Wat ‘zwaar gebruik’ is, hangt af van het middel, hoe vaak het gebruikt wordt en waarom. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over gestelde grenzen, voor de ander en voor jezelf. Je geloofwaardigheid wordt groter wanneer je je zelf ook aan de afspraken houdt.

Bron: JIP

Activiteiten

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!