Terug
Terug

Drugs en Verslaving

Dynamo Jongeren / Informatie en advies / Drugs en Verslaving
Drugs en verslaving Info en advies
5 januari 2019

Drugs en Verslaving

Alcohol

Alcohol

Alcohol is – samen met roken – de meest geaccepteerde drug in Nederland. De meeste jongeren doen wel eens een drankje omdat ze het lekker vinden of omdat het gezellig kan zijn. henlo

Als je alcohol drinkt wordt je waziger en neemt je concentratievermogen flink af. Je lichaam werkt ook langzamer: Het is daarom onverstandig om alcohol te drinken als je nog moet rijden, gaat sporten, leren of werken. Alcohol werkt bij iedereen anders, maar het kan verkeerd uitpakken: Je kunt er bijvoorbeeld agressief of opdringerig van worden en hoe meer je drinkt, hoe minder controle je over jezelf hebt.

Heb je toch een glas alcohol op en moet je nog rijden? Dan heeft je lever gemiddeld 1,5 uur nodig om de alcohol weer af te breken (bij een standaardglas). 

Dit geldt natuurlijk niet voor elk drankje dat je drinkt. Ga je een drankje drinken? Dan is het belangrijk dat je weet wat alcohol precies met je doet. Ben je benieuwd? Hier lees je meer:

https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/alcohol/

Drugs

Drugs

Pillen poeders, spuiten en slikken. Drugs heb je in heel veel verschillende soorten en maten. Weet jij welke drug wat met je doet? Dat is namelijk wel handig voordat je het wel of niet probeert.

Drugs zijn stoffen die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen. De manier waarop verschilt per drug, waardoor elke drug anders werkt. De ene drug werkt rustgevend en van de andere drug wordt je juist weer heel druk.

Drugs zijn heel grof te verdelen in twee groepen; harddrugs en softdrugs. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat softdrugs minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan harddrugs. Het verschil tussen harddrugs en softdrugs is soms vaag en verschilt ook weer per persoon. Af en toe een jointje roken is in de meeste gevallen onschuldig maar kan net als harddrugs wel héél verslavend zijn.

Good to know: Het bij je hebben van harddrugs is illegaal, maar wanneer je de drugs hebt gebruikt niet meer. Wanneer het gebruiken dus fout gaat kan je gewoon een ambulance of de politie bellen zonder dat je illegaal bezig bent. 

 

Dit zijn alle harddrugs op een rijtje:

Acute toxiciteit Chronische toxiciteit Verslaving Sociale schade individueel Sociale schade bevolking
Heroïne Tabak Heroïne Crack Alcohol
Crack Crack Crack Heroïne Tabak
Methamfetamine Alcohol Tabak Alcohol Crack
Alcohol Methamfetamine Methamfetamine Tabak Heroïne
Cocaïne Cocaïne Cocaïne Cocaïne Cocaïne
GHB Heroïne Alcohol Methamfetamine Cannabis
Amfetamine Amfetamine Amfetamine Amfetamine Benzo’s
Ketamine Cannabis Benzo’s GHB Amfetamine
LSD MDMA (XTC) GHB Cannabis MDMA (XTC)
MDMA (XTC) Khat Cannabis Benzo’s GHB
Benzo’s Ketamine Ketamine MDMA (XTC) Methamfetamine
Paddo’s Benzo’s Khat Ketamine Ketamine
Cannabis GHB MDMA (XTC) LSD Paddo’s
Tabak LSD Paddo’s Paddo’s LSD
Khat Paddo’s LSD Khat Khat

 

De één beleeft veel plezier aan een drug, maar bij de ander valt het juist heel verkeerd. En omdat drugs verslavend kunnen zijn is het belangrijk om er mee uit te kijken. Nog een belangrijke reden om uit te kijken: het wordt alleen illegaal verkocht. Dat betekent dat niemand controleert of er wel daadwerkelijk in zit wat er wordt beloofd. Het zou zomaar kunnen dat er een dodelijke stof in je zakje zit en dat wil je al helemaal niet! Als je toch een keer een drug gaat proberen, laat het dan altijd testen, dat kan hier: https://www.drugsinfoteam.nl/testservice

Softdrugs zijn volgens de overheid minder gevaarlijk dan harddrugs. Ze zijn semi-illegaal, dat kan je ook ‘gedoogd’ noemen. Dit lijstje is een stuk kleiner en komt vooral neer op wiet en hasj. Deze softdrugs zijn minder schadelijk voor je lichaam dan harddrugs, maar kunnen net zo verslavend zijn. Daarom is het belangrijk om je af te vragen waarom je het wilt doen en of je dan wel lekker in je vel zit.

Wil je weten welke soorten drugs er precies zijn en welke effecten en risico’s ze met zich mee brengen? Kijk dan op www.drugsweb.nl of neem contact op met iemand van Dynamo voor meer informatie of gewoon een gesprek.

 

Designer drugs

Er zijn ook drugs met een vergelijkbaar effect als dat van harddrugs. Deze soorten zijn alleen legaal in plaats van illegaal. ‘Designer drugs’ worden die ook wel genoemd. ‘Hoe zit dat dan?’ zal je je misschien afvragen.

Alle drugs die we kennen als illegaal (Dus bijvoorbeeld MDMA, XTC of Cocaïne) zijn vroeger, -voordat het zo populair was- ook ooit legaal geweest. De ‘designer drugs’ die je legaal kan kopen zijn dus eigenlijk gewoon drugs die nu nog niet illegaal zijn. 

Dit zijn een aantal populaire designer drugs:

  1. 2C-B-Fly (geeft een psychedelisch/trippend effect)
  2. 3-MMC (wordt vergeleken met een mix van cocaïne en MDMA)
  3. Etizolam (Werkt zeer kalmerend, het is heel makkelijk om hier een dodelijke dosis van te nemen)

Oké dus je kan deze drugs legaal kopen zonder gepakt te worden en misschien zijn ze niet eens zo schadelijk? Dat klinkt nice! Er zit alleen een addertje onder het gras. Bedenk je maar eens dat er dus ook nog niemand is die weet wat zo’n ‘designer drug’ met je doet. Je weet vooral niet wat de lange termijn effecten zijn: Stel je krijgt 20 jaar later ineens hartklachten en niemand weet waarom… 

Natuurlijk kan het gebruiken van bepaalde designer drugs heel leuk zijn. Anders gebruiken mensen het niet. Maar wees je in dat geval dus bewust van de effecten en de dosissen. Die kan je online opzoeken per verschillende drug. 

Hier lees je meer over designer drugs over het algemeen: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-zijn-nps-of-designer-drugs/

Hier legt de NOS in 10 minuten uit wat designerdrugs zijn:

https://www.youtube.com/watch?v=MQfUXAU5EHo 

Hier zie je een interview met iemand met een 3-MMC verslaving en een alcohol en cannabis verslaving:

https://www.youtube.com/watch?v=8ASwbBFaPMM 

 

Gokken

Gokken

 

Steeds hopen op meer geld, meer winsten en niet genoeg krijgen van de spanning. Het lijkt in eerste instantie heel leuk, maar gokken is super verslavend. Misschien denk je net als de meesten: “dat overkomt mij niet”. Maar wanneer je eenmaal bent begonnen aan een gokspel is het moeilijk om te stoppen. Wanneer het voor jezelf goed voelt en je oud genoeg bent moet een keer gokken kunnen, maar wanneer je er uren per week mee bezig bent, ben je echt verslaafd.

Toto

Een vorm van gokken die nu heel populair is, is TOTO. Hierbij zet je geld in op officiële voetbalwedstrijden. Lijkt heel onschuldig, toch raken veel mensen hier aan verslaafd. Hier lees je een stukje tekst van drie verschillende jongeren die zelf verslaafd zijn geweest: https://www.npo3.nl/brandpuntplus/online-gokverslaving-jongeren 

“Het begon voor hem met een simpel ‘totootje’, zoals hij het noemt. Destijds was Jamie nog minderjarig. Met de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië in 2018 won hij met een inzet van twintig euro 3000 euro. “Ik dacht: dat is snel rijk worden.” “

  • Bron: npo3.nl 

 

Het is dus erg af te raden, maar… Wil je nog steeds graag geld blijven inzetten op voetbalwedstrijden? Dan zijn hier in ieder geval 9 veelgemaakte fouten tijdens het inzetten: 

https://www.voetbalgokken.nl/kennisbank/algemeen/top-9-veelgemaakte-fouten-bij-voetbalwedden/ 

Wil je beter begrijpen wat gokken is? Check dan deze link: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-gokken/

 

Traden met ‘crypto’s’

Je hebt vast wel eens van bitcoin gehoord. Dat is één van de vele ‘cryptovaluta’ of in het engels ‘cryptocurrency’ genoemd. Dat houdt in dat het een digitale munteenheid is, net als dat de euro en de de dollar ook een munteeinheid zijn (in het engels ook wel ‘coin’ genoemd). Omdat er online zoveel verschillende soorten coins zijn verandert de waarde constant. Daarom kan je geld verdienen met het inkopen en verkopen van verschillende coins: Je koopt een coin in zodra de waarde laag is en verkoopt hem weer zodra de waarde omhoog is gegaan. 

Dat klinkt misschien heel simpel. Maar hoe weet je of een munt wel écht in waarde gaat stijgen? Hoe weet je dat je je geld niet weggooit? En welke munt moet je dan kopen? Hoe meer tijd je erin steekt, hoe meer kans je maakt om er geld mee te verdienen. Dat is echt een valkuil. Het begint dan met af en toe even kijken hoe je coins ervoor staan en voordat je het weet ben je met niks anders meer bezig. 

Wanneer je eraan begint is het dus belangrijk dat je voor jezelf afspraken maakt wanneer je ermee bezig bent. Zodra je dan toch nog even gaat kijken tijdens de les of tijdens werk, vervagen de grenzen al snel. Ook is het heel belangrijk om niet zomaar geld te stoppen in een coin/cryptocurrency. Lees je eerst in of het wel een slimme zet is, geloof niet klakkeloos in elk artikel en praat erover met anderen. 

Waarom je niet zomaar elk artikel moet geloven? Dat is vooral omdat veel mensen willen dat je een bepaalde munt koopt. Er zijn mensen, bedrijven en bots die bijvoorbeeld tweeten dat je nú bitcoin moet kopen, niet omdat dat slim is maar omdat zij graag willen dat de waarde stijgt. 

Hier legt het klokhuis kort uit wat bitcoin precies is:

https://www.youtube.com/watch?v=mFuEbWIkcTA

Hier lees je over 5 tekenen dat je misschien verslaafd bent geraakt aan het handelen met cryptocurrency’s /coins:

https://nieuws.bitcoinmeester.nl/crypto/5-tekenen-dat-je-mogelijk-last-hebt-van-een-crypto-verslaving/ 

Roken

Roken

Je wist het misschien al, maar roken is een van de meest voorkomende verslavingen. Ga maar eens na: Je kent vast wel mensen die roken. Dat er zo veel mensen verslaafd zijn is niet gek! Je kan het bijna overal kopen, het lijkt te ontspannen er zitten hele verslavende stoffen in je sigaret, peuk of shaggie.

 

De meeste mensen beginnen met roken omdat ze benieuwd zijn, je ziet hoe iedereen om je heen het doet dus waarom zou je het niet een keer proberen? Vaak komen mensen er dan achter dat ze het toch niet zo lekker vinden en blijft hun eerste sigaret ook hun laatste. Sommige mensen proberen het nog een paar keer… en dan is het ineens heel moeilijk om te stoppen.

 

De verslavende stof in je sigaret heet ‘nicotine’ en is naast heroïne de meest verslavende stof die we kennen. Wanneer je al een tijdje rookt en je te lang geen nicotine binnenkrijgt (dit kan voor de één een half uurtje zijn en voor de ander een dag) wordt je rusteloos, raak je geïrriteerd en kun je je al helemaal niet meer concentreren. Dat zogenaamd ontspannende gevoel wat je na een sigaret krijgt is eigenlijk niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en ontwenningsverschijnselen. Dat je echt onafhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen.

Gameverslaving

Game

Fortine, FIFA, COD, minecraft, the Sims, Battlefield of GTA: Het kan allemaal en je kan precies spelen wat jij vet vindt. Je kent het vast wel: Je vind het spel zó gaaf dat je er even helemaal in vast zit. Dat heeft iedereen wel eens. Maar merk je dat er steeds meer tijd in gaat zitten? Merk je dat je niet meer uit je spel komt en elke keer het stoppen weer uitstelt? Dan zou het wel eens kunnen dat je een gameverslaving hebt.

Dat is helemaal niet gek en je hoeft je nergens voor te schamen. Het is dan belangrijk dat je zelf snapt dat je verslaafd bent en dat je er wat mee gaat doen. Anders wordt het steeds erger en verwaarloos je jezelf steeds meer.

 

In deze video wordt heel duidelijk uitgelegd wat een gameverslaving is en leggen ze uit dat het steeds vaker voorkomt:

https://www.youtube.com/watch?v=mk6-8aZuQXs

Weet je niet zeker of je het gewoon een vet spel vindt of dat je verslaafd bent? Dat kan je hier testen: https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/test-je-kennis/gebruikstesten/

 

Denk je dat je een gameverslaving hebt en zoek je hulp maar weet je niet waar je moet beginnen? Je kan altijd contact opnemen met iemand van Dynamo.

 

 

Hulp bij verslaving

 

Wanneer ben ik  verslaafd?

 

  •       Je pakt elke kans om het te doen. Het is een geheim geworden, want alleen de mensen die het zelf ook doen mogen het weten.
  •       Je hebt het gevoel dat je het nodig hebt, om jezelf te zijn of om niet gestrest te zijn.
  •       Je weet diep van binnen dat het niet goed voor je is, maar je wilt (en kunt) niet stoppen.
  •       Je vervreemdt van je omgeving, je kan bijvoorbeeld niet meer zo goed met je ouders opschieten. Dingen waaraan je vroeger plezier beleefde zijn nu niet meer zo leuk.
  •       De verslaving zorgt ervoor dat je de dagelijkse dingen zoals opruimen en boodschappen doen gaat uitstellen.
  •       Je zit niet lekker in je vel wanneer je niet kan gebruiken, maar je kan ook 24/7 ongelukkig zijn.

 

Je kan aan van alles verslaafd raken, bijvoorbeeld: social media, drugs, gokken, alcohol, gamen, roken, eten of winkelen. Iedereen houdt natuurlijk van eten en bijna iedereen vind winkelen leuk, het wordt alleen een verslaving wanneer je het steeds meer wilt doen en je je er eigenlijk niet goed bij voelt.

 Wat kan ik aan mijn verslaving doen?

No worries. Je kan altijd wat aan je verslaving doen!

Het allerbelangrijkste is dat je al weet dat je in de shit zit, want dan kan je er pas wat mee doen. Soms weet je alleen niet hoe je moet beginnen met stoppen en hoe erger je verslaving wordt, hoe meer je het gevoel krijgt dat er geen oplossing meer is.

Praat met je vrienden, ouders, kennissen of met iemand van school en vraag om hulp. Als jij zelf al inziet dat het niet lekker gaat, is er niks om je voor te schamen en is het juist heel stoer dat je erover durft te praten. Je kan het gevoel hebben dat je bij niemand terecht kan: geef dan niet op! Er zijn genoeg plekken waar je terecht kunt. Bij ons kan je altijd terecht voor hulp, advies of om gewoon je verhaal te doen.

Laatste tip: Realiseer je goed dat wanneer er problemen ontstaan door je verslaving je je in eerste instantie niet moet richten op de problemen, maar op je verslaving.

 

Iemand in mijn omgeving is verslaafd, wat kan ik dan doen?

Zie je iemand van bijvoorbeeld je familie, school, uitgaan, werk of uit vriendenkring die moeite heeft met een verslaving? Gewoon zeggen dat diegene moet kappen heeft bijna nooit zin. Diegene waarschuwen heeft vaak ook weinig zin. Maar wat moet je dan wel doen? 

Zorg dat je goede informatie hebt over drugs. Probeer zonder vooroordelen in een open gesprek achter het gebruik van de ander te komen.

Zwaar gebruik duidt op problemen waar iets aan gedaan kan worden, door de gebruiker zelf en zo nodig met hulp van anderen. Wat ‘zwaar gebruik’ is, hangt af van het middel, hoe vaak het gebruikt wordt en waarom. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over gestelde grenzen, voor de ander en voor jezelf. Je geloofwaardigheid wordt groter wanneer je je zelf ook aan de afspraken houdt.

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!