Gezondheid Info en advies
24 september 2018

Gezondheid

Huisarts

Iedereen heeft recht op medische behandeling wanneer hij of zij ziek is. Voor een medische behandeling moet altijd toestemming gegeven worden.

Onder de 12 jaar
Ben je jonger dan 12 jaar, dan ‘handelt’ de dokter in opdracht van je ouders. Wel heb je recht op de (voor jou begrijpelijke) informatie over wat er gaande is. Als ouders geen toestemming willen geven voor medische behandeling en de gezondheid van het kind loopt ernstig gevaar, kan de rechter toestemming geven.

Tussen 12 en 16 jaar
Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan beslis je samen met je ouders en heb je zelf het laatste woord. Een voorwaarde is wel dat je zelf moet kunnen afwegen wat de gevolgen zijn van je keuze. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet wilt dat je ouders erachter komen waarvoor je naar de dokter bent geweest. Overleg in dat geval met je huisarts. Als hij of zij vindt dat jij oud en wijs genoeg bent om zelf te beslissen, hoeft hij/zij niets aan je ouders te vertellen.

16 jaar en ouder
Als je 16 jaar of ouder bent, kun je zelfstandig een behandelingsovereenkomst sluiten met je arts. Je hebt dan geen goedkeuring meer nodig van je ouders. Dit betekent ook dat de arts de informatie die je hem geeft niet mag doorspelen aan je ouders, en dat je ouders geen inzage hebben in je medisch dossier.

Kun je naar een andere arts (een second opinion)?
Je mag als patiënt altijd een andere arts raadplegen, maar het wordt wel van je verwacht dat je dit tegen je huidige arts vertelt.

Inzagerecht in je medisch dossier
Van elke patiënt wordt een medisch dossier bijgehouden, waarin alle gegevens over jouw lichaam en gezondheid staan. Alleen de dokter en jij mogen het dossier inzien, tenzij jij daar zelf toestemming voor geeft. Je hebt recht op kopieën van je dossier, de dokter mag hier wel kopieerkosten voor vragen.

Ben je het niet eens met wat in het dossier staat, dan mag je aan de dokter vragen het dossier te wijzigen of om jouw visie toe te voegen aan het dossier.

Medische dossiers moeten minimaal tien jaar bewaard blijven. Je kunt vragen of je dokter het dossier binnen drie maanden wil vernietigen, tenzij de informatie die erin staat, voor iemand anders nadeel oplevert (bijvoorbeeld bij een erfelijke ziekte).

Wat is zwijgplicht?
Je arts mag geen enkele informatie aan anderen doorvertellen (inclusief directe familie, je ouders dus), tenzij jij als patiënt daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft of als de wet de arts daartoe verplicht (onder strikte voorwaarden). Dit geldt ook als je komt te overlijden.

Als een arts zijn of haar zwijgplicht verbreekt, kun je dit melden bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

Bron: JIP den Haag

Gezond gewicht en sporten

Gezond gewicht
Te zwaar of te licht? Met de Body Mass Index (BMI) reken je snel (globaal) uit hoeveel procent van je lichaam uit vet bestaat, ofwel of je gewicht gezond, te licht of te zwaar is. Klik hier om je eigen BMI uit te rekenen.

Gezonder eten
Bij afvallen (of aankomen) denk je snel aan minder (of meer) eten. Maar pas op! Als je jong bent is je lichaam nog in de groei en het is onverstandig om zomaar te gaan lijnen of heel veel te gaan eten. Via de huisarts kan je contact zoeken met een diëtist die je kan helpen met je eetpatroon.

 

Vaak is de truc: niet minder (of meer), maar gezonder eten.

Kijk voor meer tips op de website van het Voedingscentrum of kom naar Club Info en check alle activiteiten van Gezond Gewicht in Oost.

Bewegen
Door alleen gezond te eten, kom je er niet. Je moet daarbij ook voldoende bewegen. Door weer plezier in bewegen te krijgen, gaat dit makkelijker. In stadsdeel Oost zitten bijvoorbeeld veel verschillende sportverenigingen. Heb je hulp bij nodig bij het zoeken van ‘jouw’ sport? Neem dan contact op met Club Info.

Meer weten klik hier

Je lichaam

In de puberteit verandert niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelens en dat kan soms heel verwarrend zijn.

Wanneer beginnen deze veranderingen?
Dat is verschillend. Bij een meisje begint de puberteit gemiddeld wanneer ze ongeveer 10 jaar is. Bij een jongen begint de puberteit gemiddeld 2 jaar later.

Wat verandert er allemaal in je lichaam?

  1. Je krijgt haargroei op andere plekken zoals bijvoorbeeld onder je oksel en tussen je benen.
  2. Je wordt ineens een stuk langer.
  3. Jongens krijgen baardgroei en de baard in de keel.
  4. Jongens en meiden worden vruchtbaar. Het geslachtsdeel raakt volgroeid. Jongens krijgen hun eerste zaadlozing en meiden worden ongesteld.
  5. Meiden krijgen borsten.
  6. Je emoties kunnen ineens veel heftiger zijn. Je kan van onzekerheid naar euforie gaan en andersom, daarnaast ben je af en toe snel geïrriteerd. Dit hoort er allemaal bij, maar zorg er wel voor dat je het altijd uitpraat.

Meer weten klik hier meiden

Meer weten klik hier jongens 

Puistjes

Meer dan de helft van alle jongeren in Nederland krijgt tijdens de puberteit last van puistjes en pukkeltjes. Als je heel veel puistjes hebt, heet het acne. 

Wat kun je doen?
Gebruik zo min mogelijk zeep, bodymilk of lotion, wrijf je gezicht na het wassen niet af met een handdoek maar dep je gezicht, gebruik make-up op waterbasis of draag geen make-up. Als de acne niet overgaat, ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Een dermatoloog houdt zich bezig met aandoeningen aan de huid, het haar en de nagels.

 

Tip: Niet uitknijpen of eraan zitten, dit zorgt alleen maar voor meer irritatie en ontstekingen.

Heb je vragen? Kom dan naar Club Info.

Meer weten klik hier 

Eetstoornissen en eetverslaving

Er zijn verschillende eetstoornissen en eetverslavingen. Bij anorexia hongert iemand zichzelf uit en bij boulimia eet iemand voortdurend te veel. 

Mensen met een eetstoornis hebben vaak een hekel aan hun lichaam en zijn bang om te falen. Ze hebben daardoor heel weinig zelfvertrouwen. Veel jongeren die een eetstoornis hebben, schamen zich ervoor. Hierdoor willen ze er niet graag over praten of ontkennen het. Eetstoornissen en eetverslavingen komen zowel bij jongens als meiden voor.

Nare gevolgen
Een eetstoornis kan hele nare gevolgen hebben zoals:

  • Beschadiging van spieren, nieren en lever;
  • Vermoeidheid en depressie;
  • Vertraagde stofwisseling en lagere lichaamstemperatuur;
  • Glazuur van het gebit kan worden aangetast;
  • Speekselklieren kunnen worden aangetast;
  • Lage bloeddruk;
  • Hartproblemen;
  • In het ergste geval de dood.

 

Hulp
Herken je dit bij jezelf of bij iemand die je kent? Zoek dan zo snel mogelijk hulp! Het is moeilijk om er in je eentje van af te komen. Soms is het een grote stap om hulp te zoeken. Misschien heb je iemand in je omgeving van wie je denkt (of weet) dat hij of zij een eetstoornis heeft. Zorg dan dat je voorzichtig met zijn/haar gevoelens omgaat; iemand is vaak al erg onzeker.

Voor meer informatie of voor hulp kijk op de website van Proud2bme. Ben je zover dat je geholpen wilt worden? Ga dan naar je huisarts voor een verwijzing naar hulp, of kom langs bij Club Info.

Gezond zwanger (worden)

Goede voorbereiding helpt je om de kans op een gezonde zwangerschap en goede vruchtbaarheid te vergroten. Veel vrouwen zijn al ruim twee weken zwanger als ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Juist in het begin van de zwangerschap is je ongeboren kindje erg kwetsbaar. Daarom deze tips; vraag altijd advies aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog over hoe je hier mee om moet gaan.

 

Kijk voor belangrijke informatie over een gezonde zwangerschap onder het kopje Jonge Ouders of op de website Tienermoeders.nl.

Heb je nog vragen? Kom dan naar Club Info.

Meer weten klik hier 

Energiedrankjes

Dit gebeurt er in je lichaam
In energiedrankjes zitten stoffen, zoals cafeïne, taurine en glucose-lacton. Deze stoffen zorgen ervoor dat het lijkt alsof je veel energie krijgt. Let op je krijgt er dus niet echt energie van!

 

Verslaafd aan energiedrankjes
Als je merkt dat je steeds meer energiedrankjes drinkt en het gevoel hebt dat je het echt nodig hebt, dan ben je verslaafd. Nare bijwerkingen zoals: rusteloosheid, hoofdpijn, duizeligheid, suizende oren en zelfs hartkloppingen en uitdrogen liggen op de loer! Herken je hier iets van en denk je dat je verslaafd bent? Neem dan contact op met je huisarts of kom naar Club Info.

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!