Seksualiteit
LHBT
LHBT
Je bent verliefd! Verliefd zijn is ontzettend leuk, of je nu op een meisje of jongen verliefd wordt. We spreken eigenlijk van drie soorten relaties; hetero, homo en biseksueel.
- Hetero betekent dat je op iemand van het andere geslacht valt. Je wordt als jongen verliefd op meisjes, en als meisje val je op jongens.
- Homoseksualiteit wil zeggen dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht. Meisjes die op meisjes vallen noemen we ook wel lesbisch.
- Biseksualiteit betekent valt wordt op zowel jongens als meisjes.
Het kan ook zo zijn dat je een jongen bent, maar je meer een meisje voelt, of andersom. Dit kan een onzekere tijd voor je zijn, waarin je het moeilijk vindt om hier met je familieleden en/of vrienden over te praten. Club Info helpt je om samen met jou te kijken welke organisatie je hierbij het beste kan begeleiden.
Wil je liever zelf op zoek naar organisaties die je kunnen ondersteunen? Kijk dan hier voor de Roze sociale kaart van Amsterdam.
Bron: JIP
Meer weten klik hier
Vrijen
De meeste jongeren gaan in de puberteit hun eigen lichaam verkennen en met zichzelf vrijen. Als je jezelf bevredigt noemen we dit masturberen. Meisjes doen dit meestal door met hun vingers de vagina en de huid daarom heen te bespelen. Jongens masturberen meestal door zich af te trekken.
Als je met iemand anders gaat vrijen, begint de seks meestal met zoenen. Daarna komt het voorspel. Voorspel verwijst naar alle handelingen die voorafgaan aan het vrijen (geslachtsgemeenschap). Ze helpen om in de stemming te komen. Je kunt denken aan vingeren, aftrekken of orale seks. Bij orale seks bevredig je de ander met je mond. Onder orale seks vallen pijpen, beffen en rimmen. Pijpen houdt in dat je de penis van de jongen in je mond neemt en eraan zuigt en likt. Beffen is het met de mond strelen en likken van de vagina en de clitoris. Rimmen betekent dat je de anus van de ander likt. Ook bij orale seks, is het belangrijk om dit veilig te doen met een condoom of beflapje.
Veilig vrijen, soa en zwangerschap
Veilig vrijen betekent dat je bent beschermd tegen soa en zwangerschap. Condooms beschermen tegen zwangerschap én soa. Voorbehoedsmiddelen zoals de pil, het spiraaltje, de prikpil of de novaring beschermen alleen tegen zwangerschap.
Soa
Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening, een ziekte die je oploopt door onveilige seks (ook wel geslachtsziekte genoemd). Je krijgt alleen een soa van iemand die een soa heeft. Je ziet alleen niet aan iemand of hij of zij een soa heeft. Soms heb je klachten, zoals pijn bij het plassen, afscheiding uit de geslachtsdelen, pijn in de ballen of in de onderbuik. Soms heb je niet eens klachten, maar ook dan moet je uitkijken. Soa’s gaan niet vanzelf over, de meeste soa’s zijn goed te genezen met medicijnen. Blijf je er mee rondlopen, dan kun je nare klachten krijgen. Meisjes kunnen van sommige soa’s zelfs onvruchtbaar worden. Voor meer informatie over Soa’s klik op deze link
Als je onveilige seks hebt gehad, raden we je aan om je te laten testen. Dit doe je bij je huisarts, bij de soapolikliniek van de GGD of bij de gratis Sense spreekuren.
Zwanger?
Als je onveilig vrijt, loop je ook het risico om zwanger te worden. Om de kans op een zwangerschap te verkleinen na onveilige seks kun je een morning after middel gebruiken. Dit kan tot maximaal 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad. Een morning after middel is te verkrijgen bij de apotheek, bij de grotere drogisten zoals Kruidvat en Etos (merk Norlevo, ongeveer €13,-). Let erop dat het morning after middel een noodmiddel is. Je mag het dus niet vaak gebruiken.
Als je denkt dat je zwanger bent, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Je kunt pas testen vanaf het moment dat je ongesteld had moeten worden. Voor die tijd heeft het geen zin. Het ‘zwangerschapsstofje’ is dan nog niet te meten in je urine. Een zwangerschapstest haal je bij de apotheek of je laat je testen bij de huisarts.
Als blijkt dat je zwanger bent, heb je verschillende opties. Wil je het kind houden, een abortus of kies je liever voor adoptie? Soms is het moeilijk om een keuze te maken. Het helpt vaak om deze beslissing met mensen in je omgeving te bespreken. Maar het blijft altijd jouw keuze. Het is jouw lichaam en jouw leven. In sommige culturen is het krijgen van een kind voordat je getrouwd bent, een schande. Wat je situatie ook is en welke keuze je ook gaat maken, er zijn organisaties die je kunnen helpen! Bij Club Info vertellen we je precies welke organisaties er allemaal zijn en wat ze doen. Wij zijn er om je te helpen bij het maken van een afspraak voor een abortus, of je kan zelf contact opnemen met CASA: het Centrum voor anticonceptie, seksualiteit en abortus.
Bron: JIP
Meer weten klik hier
Maagd zijn en de eerste keer
Iemand die maagd is, heeft nog nooit seks gehad. Als je voor het eerst met iemand naar bed gaat ben je geen maagd meer.
Wat is precies het maagdenvlies?
Daar bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over. Dat komt vooral omdat het woord onduidelijk is. Het maagdenvlies is namelijk geen vlies, maar een randje huid aan de binnenkant van de vagina van een meisje. Dit randje kan glad of ruw zijn en sommige meisjes worden zonder geboren. Het is dus geen vlies dat doorgeprikt wordt tijdens de seks. Het maagdenvlies zegt niets over of een meisje nog maagd is of niet. Meisjes worden alleen ontmaagd als een jongen met zijn penis in haar vagina gaat. Andersom geldt het ook, een jongen wordt ontmaagd als hij met zijn penis in de vagina van een meisje gaat. Je kunt jezelf dus niet ontmaagden. Een meisje hoeft ook niet te bloeden tijdens de eerste keer seks. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de meisjes nooit bloedt tijdens de seks, dus ook niet de eerste keer.
Hoe komt het dan dat een meisje bloedt? Als een meisje nog niet geil is, is haar vagina nog niet vochtig. De penis van een jongen kan dan heel moeilijk naar binnen. Er kan een scheurtje ontstaan in het stukje huid wat het maagdenvlies wordt genoemd. Het heeft dus niets te maken met maagd zijn.
Om te voorkomen dat een meisje bloedt tijdens de seks, kun je het beste eerst aan voorspel doen. Dan wordt de vagina vochtig en glijdt de penis gemakkelijk in de vagina. Het is ook belangrijk dat het meisje ontspannen is. Als ze dat niet is, kan ze onbewust de spieren rond haar vagina aanspannen, daardoor wordt de opening van de vagina kleiner en kan de penis er minder gemakkelijk in.
In sommigen culturen is maagd zijn en bloeden tijdens de eerste keer seks belangrijk. Mocht je hier vragen over hebben, kom dan langs bij Club Info.
Bron: JIP
Meer weten klik hier
Seksueel misbruik
Laten we één ding duidelijk stellen: seks hoort altijd vrijwillig te zijn. Niemand mag aan je zitten als jij dat niet wilt.
Gedwongen seks komt vaak voor: strelen, knuffelen, zoenen, vingeren of aftrekken terwijl jij dat niet wilt. Je kunt er enorm van schrikken als je aangeraakt bent op een voor jou ongewenste manier. Het maakt niet uit of je nu wel of niet hebt aangegeven dat je het niet wilde. Het is altijd belangrijk dat je er met iemand over praat.
Aanranding
Er is sprake van aanranding als er tegen je wil in seksuele handelingen worden verricht, zonder dat daarbij sprake is van binnendringen in het lichaam. Bijvoorbeeld: aanraken, zoenen, betasten of uitkleden. Ook doorgaan met vrijen als de ander niet meer wil, is aanranding.
Verkrachting
Verkrachting is het tegen je wil in binnendringen van je lichaam: vagina of anus. Dit kan met een geslachtsdeel (penis), maar ook met een vinger of voorwerp. Ook met een geslachtsdeel de mond binnendringen is verkrachting.
Gaat iemand door terwijl jij duidelijk maakt dat je niet wil? Valt iemand je aan? Bescherm dan jezelf en biedt actieve weerstand: duw de ander weg, vlucht, schreeuw, schop, sla en vecht!
Strafbaar?
Ja, iemand dwingen tot seks is strafbaar.
Als het jou is overkomen
Als je bent gedwongen tot seks dan is dit vaak een erg schokkende en ingrijpende gebeurtenis. Je kunt er allerlei heftige en vervelende gevoelens aan overhouden, bijvoorbeeld dat je boos bent, je machteloos voelt, je schaamt, vies of schuldig voelt. Het kan zijn dat je er vaak aan moet denken, terwijl je dat juist niet wilt. Je lichaam reageert er vaak op met buikpijn, hoofdpijn en slecht slapen. Het is belangrijk om er niet alleen mee rond te blijven lopen, want er zijn weinig mensen die zo’n ervaring in hun eentje kunnen verwerken. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan je moeder of een vriendin zijn, maar ook een tante, de huisarts, een docent, de vertrouwenspersoon of de schoolmaatschappelijk werker. Het is niet voor iedereen even makkelijk om met iemand te praten. Toch is het belangrijk dat je dit wel doet. Je kunt er anders later alsnog (emotionele) problemen van krijgen.
Websites waar je hulp en informatie kunt krijgen zijn:
Aangifte doen
Het is belangrijk om te overwegen of je aangifte gaat doen. Door aangifte te doen stelt de politie een onderzoek in, zodat de dader van het seksueel misbruik opgepakt en veroordeeld kan worden. In de praktijk blijkt het vaak lastig te zijn om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen. Het is dan zijn woord tegen het jouwe, waardoor de rechter de dader niet altijd kan veroordelen. Bewaar daarom mogelijk bewijsmateriaal (zoals kleding met bloed of spermavlekken). Ook als je in eerste instantie geen aangifte wilt gaan doen, misschien wil je later alsnog aangifte of een melding doen. Je kunt altijd met de politie overleggen wat je het beste kunt doen.
Politie
Je kunt bij de politie terecht om te vertellen wat er gebeurd is. Dit betekent niet dat je per sé aangifte moet doen, de politie is er ook om jou op te vangen. De politie kan je meer vertellen over wat er juridisch mogelijk is en waar je terecht kunt voor hulp. Je kunt bij de politie aangifte doen of een melding maken. Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat je er zélf helemaal achterstaat.
Bron: JIP
Meer weten klik hier