Terug
Terug

Wonen

Info en advies Wonen
24 september 2018

Wonen

Soorten woningen

Zelfstandig/onzelfstandig?
Er zijn verschillende soorten woonruimte. Je kunt allereerst een verdeling maken in zelfstandige en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige woonruimtes heb je de hele woning voor jezelf, denk aan flats, appartementen en eengezinswoningen. Onzelfstandige woonruimtes noemen we ook wel ‘kamers’. Je deelt hierbij een keuken, badkamer, toilet en voordeur met iemand anders. Meestal vind je sneller een kamer dan een zelfstandige woonruimte. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je een zelfstandige woonruimte hebben, lees hierover meer onder het kopje huur en huurtoeslag.

Soorten woningen
Misschien heb je er wel eens van gehoord; speciale HAT-woningen. HAT staat voor huisvesting alleenstaande of tweepersoonshuishoudens. Dit zijn relatief kleine huisjes met hooguit twee kamers. Vaak staat het keukenblok in de woonkamer. Bij een zelfstandige HAT-woning beschik je over een eigen voordeur, keuken en sanitair. Bij een onzelfstandige HAT-woning deel je voordeur, keuken en sanitair.

Er zijn ook speciale aangepaste woningen voor mindervaliden. Deze woningen worden ook wel MIVA-woningen genoemd en zijn geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Niet alle MIVA-woningen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.

Daarnaast heb je nog portiekwoningen, nultredenwoningen, seniorenwoningen, jongerenwoningen en rolstoel-rollatorwoningen.

Antikraak
Naast zelfstandige woonruimtes en kamers zijn er ook antikraakwoningen. Dit zijn woningen die over een tijd gesloopt worden of een andere bestemming krijgen. Vaak mogen jongeren er wonen voor een lage huurprijs. Klik op de onderstaande link en vind uitgebreidere info over antikraak wonen en links naar organisaties die deze woningen beheren. Antikraak-pagina

Begeleid wonen
Als je niet meer thuis kunt wonen, maar ook nog niet op jezelf, is begeleid wonen misschien iets voor jou. Er moeten goede redenen zijn waarom jij begeleid wonen nodig hebt. Gebruik maken van begeleid wonen omdat je het ‘makkelijker’ vindt dat er begeleiding is, mag niet. Je komt in aanmerking als je bijvoorbeeld problemen hebt of zaken waaraan je wilt werken, of je hebt een (geestelijke) beperking. Bij begeleid wonen, woon je meestal met meerdere jongeren van jouw leeftijd in een pand. Je leert om zelfstandig te worden. Bij sommige projecten is er altijd begeleiding aanwezig, bij andere projecten soms maar 1 keer in de week. Wil je meer weten over begeleid wonen? Neem contact op met Club Info.

Advies van Club Info
Club Info kan je informatie en advies geven als je op zoek bent naar woonruimte. Wij hebben zelf geen woningen om aan te bieden, maar we helpen je wel goed op weg. Wij vertellen jou waar je je kunt inschrijven, welke websites handig zijn en welke stappen je neemt om een woning of kamer te vinden. Wij geven ook advies als je bijvoorbeeld problemen met je huisbaas, of vragen over je huurcontract hebt.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Kosten, huurcontract en huurbescherming

Als je een kamer hebt gevonden, heb je in ieder geval de volgende maandelijkse kosten:

 • Gas, water en elektriciteit
 • Huur
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Zorgverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Kosten voor telefoon, internet en tv
 • Levensonderhoud (kleding, voeding en verzorging)

Sommige kosten zijn bij de huurprijs inbegrepen, dit verschilt per verhuurder. De kosten moeten apart benoemd zijn in je huurcontract. Bovenstaande kosten noemen we allemaal vaste lasten, dit betekent dat je deze kosten sowieso elke maand hebt. Het bedrag dat je zou moeten reserveren voor deze vaste lasten is minimaal 840 euro. Dit is echt het minimumbedrag dat je kwijt bent. Je zult dus best zuinig moeten leven om hieraan te komen. De kosten zijn vaak nog hoger, omdat je daarnaast nog andere kosten kan hebben, zoals studie- en reiskosten.

Huurcontract en huurbescherming
Huur je van een woningcorporatie (zoals Ymere, Stadgenoot, Eigen Haard, Rochdale) dan kun je ervan uitgaan dat het huurcontract in orde is. Je krijgt dan namelijk altijd een huurcontract. Huur je een woning via een particuliere verhuurder, let er dan op dat de volgende punten in het contract staan:

 • De hoogte van de huur en de servicekosten voor gas, water en elektriciteit
 • Andere kosten (apart benoemen)
 • Termijn waarvoor je de kamer/woning huurt
 • Datum ingang huuradres en omschrijving van de kamer/woning
 • Twee handtekeningen (vergelijk de handtekening van de verhuurder met een identiteitsbewijs, zoals een paspoort of rijbewijs, dan weet je dat deze rechtsgeldig is)
 • Waar je wel en geen gebruik van mag maken
 • Ontvangen van bezoek
 • Huisdieren
 • De staat van de kamer/woning bij aanvang van de huur. Je kunt hiervoor een opnamestaat gebruiken.

Om een contract te kunnen afsluiten moet je minimaal 18 jaar zijn. Heb je geen contract? Zorg dan dat je alle betalingsbewijzen of bankafschriften van je huurbetalingen bewaart. Deze kunnen dienen als bewijs van in elk geval een mondelinge huurovereenkomst. Betaal je de huur contant, vraag dan om een betalingsbewijs.

Huurprijs
De hoogte van de huur van kamers en woningen is aan regels gebonden. Deze reken je uit met behulp van het puntenstelsel. Voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte gelden andere puntensystemen. Wil je bezwaar aantekenen tegen de hoogte van je huur? Schakel dan de huurcommissie in. Zij controleren de huurprijzen die verhuurders rekenen. Dit moet binnen 3 maanden na het ondertekenen van het huurcontract of via een voorstel tot huurverlaging. Wil je meer informatie over het verlagen van de huur en de hele procedure, ga dan naar de website van de huurcommissie

Opzeggen?
Wil jij of de verhuurder opzeggen? Dan moet dit schriftelijk en aangetekend gebeuren. Let op: teken je een jaarcontract, dan zit je hier ook een jaar aan vast. Tussentijds opzeggen kan dan in principe niet. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van minimaal 1 maand.

Wil de huurder jou uit de woning of kamer hebben? Let er dan goed op dat je huurbescherming hebt. Als jij niet akkoord gaat met de opzegging, dan moet de huurder toestemming bij de rechter vragen om de huur op te zeggen. Verlaat nooit zomaar je woning of kamer, kom eerst naar Club Info of ga naar het Wijksteunpunt Wonen. Ook als je een contract voor een bepaalde tijd hebt, mag je er niet uitgezet worden zonder toestemming van de rechter. Meer info vind je ook op de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Huren op kamers en huurtoeslag

WoningNet Stadsregio Amsterdam
In de stadsregio Amsterdam zijn bijna alle woningbouwcorporaties aangesloten bij WoningNet. Via dit systeem is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Een sociale huurwoning is een huurwoning met een maximale netto huurprijs van €720,42. Je betaalt eenmalig €50,- inschrijfgeld en steeds €10,- per jaar verlengingskosten om te reageren op woningen. In het aanbod wordt uitgegaan van je inschrijfduur. Dat betekent dat degene die reageert op de woning en het langst staat ingeschreven, de woning krijgt. Kijk hier voor meer informatie.

Via commerciële bemiddelingsbureaus of particulieren
Het is ook mogelijk om via commerciële woningbureaus of via particulieren een woning te huren. Hier betaal je meestal wel meer geld dan aan een woning die je via de woningbouwvereniging krijgt, omdat zij eraan willen verdienen.

Kamers in de regio Amsterdam:

 • Er zijn veel kamerzoekende, besteed daarom veel tijd aan het zoeken van een kamer. Je zult sneller wat vinden als je iedere dag websites bezoekt etc. dan wanneer je dat maar 1 keer per week doet.
 • 75% van alle woningzoekenden vindt woonruimte via bekenden. Dus vertel al je vrienden, familie, collega’s en kennissen dat je op zoek bent naar een kamer. Of plaats een bericht op bijvoorbeeld Facebook.
 • Plaats een advertentie in de krant, bij de supermarkt, op het mededelingenbord op school of op internet.
 • Als je student bent, schrijf je dan in bij de niet-commerciële kamerbemiddelaar Studentenwoningweb. Voor €37,- sta je voor 8 jaar ingeschreven. De verdeling van de woningen gaan op inschrijfduur. Er zijn vaak ook mensen die hun kamer een aantal maanden willen (onder)verhuren. Kijk voor meer informatie op  studentenwoningweb.nl

Meer weten klik hier

Huurtoeslag
Huurtoeslag kun je krijgen via de Belastingdienst. Niet iedereen krijgt huurtoeslag, hier moet je voor in aanmerking komen. Hieronder staat aan welke voorwaarden je moet voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder, of als je onder de 18 bent moet je getrouwd zijn.
 • Jij en je eventuele medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of hebben een geldige verblijfsvergunning.
 • Iedereen die bij je woont, is op jouw adres ingeschreven bij de gemeente.

De woning moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Je huurt een zelfstandige woning. Dit is een woonruimte met een eigen toegangsdeur, een eigen toilet en keuken.
 • De huurlasten zijn niet te hoog of te laag. Dit is afhankelijk van je situatie. Kijk op www.toeslagen.nl voor de exacte bedragen in jouw situatie.
 • De woning is passend voor jouw situatie. De woning mag bijvoorbeeld niet te ruim of te duur zijn. Als de gemeente de woning niet passend voor je vindt, krijg je geen huurtoeslag. Je inkomen mag niet te hoog zijn. Welke grenzen voor je gelden, is afhankelijk van je situatie.

Wil je meer weten over de huurtoeslag of wil je huurtoeslag aanvragen of wijzigen? Klik dan hier 

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Urgentie

Problemen thuis?
Nog een reden om op jezelf te willen wonen is bijvoorbeeld als je problemen thuis hebt. Door het huis uit te gaan los je de problemen niet op. De mogelijkheid bestaat zelf dat de problemen thuis alleen maar erger worden. Neem dan contact op met Club Info om eens te praten over de dingen die je bezighouden. Samen zoeken we naar een goede oplossing. Je kunt ook contact opnemen met Bureau Jeugdzorg. Maak een afspraak om met een medewerker te praten. Samen bekijk je bekijken hoe je aan de problemen thuis kunt werken. Als blijkt dat je beter niet meer thuis blijft wonen, dan helpt Jeugd Bescherming je hierbij. Op de website van de jeugdbescherming vind je meer informatie over Jeugd Bescherming, het adres bij jou in de buurt, wat ze voor je kunnen doen en hoe de afspraken verlopen.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Misschien zit je in een hele nare situatie en heb je dringend een eigen woonruimte nodig. In sommige gevallen is een urgentie aanvraag mogelijk. Met dit bewijs krijg je voorrang op een woning. Voor deze urgentie aanvraag gelden strenge criteria. Je moet in ieder geval zeer ernstige problemen en/of sociale problemen hebben, die direct samenhangen met jouw huidige woonsituatie. Iedere situatie wordt apart bekeken en beoordeeld. De verklaring is geldig volgens bepaalde regels en heeft een beperkte geldigheidsduur.

Klik hier om te kijken of je in aanmerking komt voor een urgentie in Amsterdam.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Antikraak

Als een pand leeg staat, bestaat de kans op vandalisme. Om dit te voorkomen, worden panden die (langdurig) leegstaan vaak als antikraakpand verhuurd. Je huurt dan een ruimte voor weinig geld.

Anti-kraak is met de huidige wachttijd, de hoge huurprijzen en de minimale vereisten voor een koopwoning voor een hoop mensen een uitkomst!

Er zitten ook zeker nadelen aan antikraak wonen, je hebt weinig rechten en daardoor dus weinig zekerheid. Zo kan het gebeuren dat je binnen 2 weken het pand uit moet en in het uiterste geval binnen 24 uur! Je kan ook nog per direct uitgezet worden indien je regels breekt (vaak zijn huisdieren, logees en feestjes verboden). Er is meestal geen onderhoud vanuit de verhuurder, dus is de kachel stuk, moet je in de kou slapen of hem zelf repareren.

Sommige antikraak verenigingen proberen dan een nieuwe woonruimte voor je te vinden. Hou in ieder geval rekening met regelmatig verhuizen.

Bij de volgende antikraak verenigingen kan je je inschrijven voor een antikraak woning (soms moet je voor het inschrijven een kleine bedrag betalen):

Weggelopen of op straat gezet

Het kan wel eens gebeuren dat je door je problemen van huis wegloopt, het huis wordt uitgezet of om andere redenen dakloos raakt. Wat kun je dan doen?

Als je wegloopt of op straat wordt gezet, is het belangrijk dat je eerst met iemand gaat praten. Doe dit bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin, familielid, docent of een medewerker van Club Info.

Neem daarnaast zoveel mogelijk spullen mee. Denk aan:

 • Een paspoort of een ander identiteitsbewijs
 • Je bankpas en geld
 • Je school- of werkspullen
 • Medicijnen (bijv. inhalator, de pil)
 • Schone kleding

 

Vraag aan vrienden, familie of kennissen of je tijdelijk bij hen kunt verblijven. Vanuit daar kun je op zoek gaan naar een (andere) eigen woonruimte of kun je hulp inschakelen zodat je weer thuis kunt gaan wonen.

Als dit echt niet lukt zijn er opvangadressen, maar let op deze zijn tijdelijk (een paar dagen of weken). Soms is er een wachtlijst omdat de opvang vol is. Het is verstandig om dan snel contact op te nemen met een hulpverleningsinstelling, zodat zij naar andere opvang kunnen zoeken. Om in aanmerking te komen voor opvang, moet je je vaak eerst melden.

Club Info helpt je met informatie over opvangadressen en hulpverleningsinstellingen. Wij kunnen je ook tips en advies geven over het zoeken naar kamers en je aanmelden bij de opvang.

Bron: JIP

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!