Dynamo Jongeren / Nieuws / Eén jaar jongerenwerk in school Amsterdam: wat hebben we bereikt?
Jongerenwerk in school

Eén jaar jongerenwerk in school Amsterdam: wat hebben we bereikt?

Jongerenwerk op school wérkt. Door de aanwezigheid van jongerenwerkers op scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam, een initiatief dat in 2021 is gestart, zijn jongeren eerder gezien, gehoord en geholpen. Het jongerenwerk op school is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Dynamo en collega welzijnsstichtingen.

In 2021 zijn twintig middelbare scholen verspreid over zes stadsdelen in Amsterdam gestart met jongerenwerk in school. De resultaten van het jongerenwerk op school zijn veelbelovend: jongerenwerkers slaan een brug tussen leerlingen, ouders en de hulpverlening. In 2021 zijn meer dan 1150 groepsactiviteiten georganiseerd en ruim 200 coachingstrajecten gestart met leerlingen. Sinds 2022 is het jongerenwerk op nog eens veertien scholen gestart. Een jongere over het jongerenwerk op school. ‘Er is tijd genomen om me te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Er is aandacht geweest voor mij als persoon, maar ook voor mijn persoonlijke problemen. Ik heb een band met haar (de jongerenwerker, red) opgebouwd.’

Eén jaar jongerenwerk in school Amsterdam: wat hebben we bereikt?

In 2021 zijn 20 VO-scholen verspreid over zes stadsdelen in Amsterdam gestart met jongerenwerk in school. Vanaf 2022 is het jongerenwerk op nog eens 14 VO-scholen gestart. In dit document is een overzicht te zien van resultaten na één jaar jongerenwerk in school.

Praktische hulp

De eerste resultaten laten zien dat leerlingen met name de praktische hulp waarderen en ervaren dat jongerenwerkers aansluiten bij hun leefwereld. De verbindingsfunctie van jongerenwerkers speelt een prominente rol bij succesvolle implementatie: directe lijnen binnen school met bijvoorbeeld conciërge, zorgcoördinator of mentoren.

Directe lijnen

Maar ook directe lijnen binnen de wijk: jeugd en veiligheid projectleiders, verenigingen en andere netwerkpartners van het jongerenwerk. Dat betekent dat het versterken van de samenwerking en verbindingsfunctie van de jongerenwerkers de meest effectieve manier is om het jongerenwerk stevig neer te zetten. Dit kan door aandacht te geven aan het verduurzamen, verbreden en verlengen van de directe lijnen in, om en met de school.

Lees hier de resultaten van één jaar jongerenwerk in school

“Ik ben geholpen met een hele hoop dingen zoals huiswerk, coaching en mijn woedeaanvallen. Met het laatste zijn we samen aan de slag gegaan en het gaat een stuk beter, thuis en op school.” – leerling, 15 jaar

Jongerenwerk in school wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, afdeling Jeugd en Onderwijs, en door het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. Samen voor Jongeren Amsterdam voert uit

Samen voor Jongeren Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen Combiwel, DOCK, Dynamo, perMens, Swazoom en The Mall werken Samen voor Jongeren in Amsterdam.

Lees meer over Jongerenwerk in school www.jongerenwerk-in-school.nl

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!