Terug
Terug
Dynamo Jongeren / Nieuws / Koningin Máxima en Franse first-lady in gesprek met jongeren Dynamo over mentale gezondheid
#mindus #thrive #dynamo #mentalegezondheid #koningingmaxima #brigittemacron #dynamojongeren #mentalhealth #@ease #stadsdeelamsterdamoost #jongerenwerk #qucee

Koningin Máxima en Franse first-lady in gesprek met jongeren Dynamo over mentale gezondheid

MIND Us erevoorzitter Koningin Máxima heeft samen met Brigitte Macron, echtgenote van de Franse president, woensdag 12 april een bezoek gebracht aan het Dynamo Oosterparkhuis in Amsterdam Oost. Het bezoek was een onderdeel van het staatsbezoek dat de president van Frankrijk, Emmanuel Macron, 11 en 12 april 2023 brengt aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Brigitte Macron. Ze werden ontvangen door Jael van der Heijden, directeur Dynamo. Aanleiding van het werkbezoek was dieper in te gaan op de mentale gezondheid van jongeren in Nederland en de aanpak van Dynamo, Thrive, @ease en MIND Us.

Rondetafelgesprek

Allereerst werd in de vorm van een rondetafelgesprek gesproken over de mentale gezondheid van jongeren in Nederland en de aanpak van MIND Us. Hierbij was ook aandacht voor de aanpak van Amsterdam (Thrive Amsterdam).

Foto: Robin Utrecht | MIND Us
Koningin Máxima en Brigitte Macron gingen vervolgens in gesprek met de Amsterdamse jongeren Emily, Solange en Yassin. Zij vertelden over de waarde van Dynamo jongerenwerk en de contacten met andere jongeren die ze hierdoor kregen. ‘Soms voel je dat je de enige bent die ergens mee zit, en dan is het fijn dat je gezien en gehoord wordt. Dat je er niet alleen voor staat’. En je kunt er op een leuke manier je talenten ontwikkelen. Zo volgde Solange al DJ workshops en geeft ze die nu ook zelf. Brigitte Macron zou bij Solange wel een workshop willen volgen. Koningin Maxima vroeg hoe jongeren Dynamo weten te vinden. Dat kan via onze Dynamo jongeren website, Insta (@dynamojongeren) of op onze locaties en scholen.

Het gesprek werd begeleid door Sheila Keijer (jongerenwerk Dynamo) en Wietske Mous (projectleider @ease Amsterdam).

Tijd voor koffie

De koffie werd tijdens het werkbezoek verzorgd door Hakima en Noussair, twee jonge barista’s van het Boon Chance leertraject. Dynamo jongerenwerker Hassan Azehaf (33) leidt jongeren op tot echte barista’s. Boon Chance streeft ernaar jongeren aan een duurzame baan te helpen waarin ze hun talenten ontdekken en zich kunnen ontwikkelen.

Tot slot was er een ontmoeting met influencer Qucee (online creator) en Amine Bakkali (medewerker MIND Us) over de rol van social media.

Dynamo jongeren is dé plek waar jongeren uit Amsterdam Oost hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Daarbij ligt de focus op onder andere: ontmoeten, meedoen, educatie, identiteitsvorming, eigen kracht, weerbaarheid, sociale contacten en motiverende vrijetijdsbesteding. Daarnaast kunnen jongeren met alle vragen terecht bij de jongerenwerkers van Dynamo. De jongerencentra zijn veilige, stimulerende en herkenbare plekken in de eigen buurt waar jongeren altijd terecht kunnen. Ook op 8 scholen in Amsterdam Oost zijn jongerenwerkers van Dynamo actief met Jongerenwerk in School.

MIND Us zet zich in voor de preventie van mentale problemen. Met aandacht voor een mentaal gezonde omgeving (prestatiedruk, rol social media, etc.), investeren in veerkracht van jongeren en passende hulp bij beginnende klachten. Hierbij wordt ingezet op het ontmoeten van jongeren in de leefwerelden die voor hen van belang zijn, namelijk: online, wijk / vrije tijd en onderwijs / opleiding. Dit doet MIND Us met wetenschappers, beleidsmakers, lokale initiatieven en vooral ook jongeren zelf.

Frederieke Vriends, directeur MIND Us: “Dit bezoek van de Franse presidentsvrouw was een uitgelezen mogelijkheid om onze gasten kennis te laten maken met de aanpak die MIND Us in Nederland heeft ingezet om de mentale gezondheid van jongeren structureel te verbeteren via preventie en de juiste ondersteuning. Ik ben opnieuw onder indruk over de wijze waarop onze partners en met name de jongeren helder over het voetlicht konden brengen wat er op dit vlak nodig is binnen de verschillende leefgebieden en hoe zij denken daaraan te kunnen bijdragen. Ook Frankrijk kent vergelijkbare problemen bij jongeren rondom hun mentale gezondheid. Bezoeken als deze zijn een mooie manier om ook over de landsgrenzen heen van elkaar te leren.”

Thrive Amsterdam Mentaal Gezond is een programma van de GGD. De aanleiding was een stijgende trend van mentale klachten onder met name jongeren en jongvolwassenen. Thrive zet zich in voor een Amsterdam dat de mentale gezondheid van zijn bewoners ondersteunt en bevordert. Dat betekent dat alle Amsterdammers zich gesteund voelen door hun stad en door de mensen in hun omgeving, waardoor ze veerkrachtig zijn en goed kunnen omgaan met de uitdagingen die ze in hun leven tegenkomen. Zo hebben ze minder kans op mentale problemen.

Mentale gezondheid jongeren

De mentale gezondheid van jongeren staat al geruime tijd onder druk en corona heeft dit zichtbaar verergerd. Recente cijfers uit Nederland van het RIVM laten na corona nog geen daling zien. Ook internationaal zijn deze cijfers vergelijkbaar.

Het is dus hoog tijd om te investeren in een samenleving waarin we mentale gezondheid van jongeren koesteren, daarin investeren en alles doen om onnodig psychisch leed te voorkomen. Jongeren moeten kunnen rekenen op begrip, ondersteuning en de zorg die bij hen past. Ze verdienen alle kansen op een succesvolle toekomst waarbij ze kunnen terug kijken op een plezierige jeugd in plaats van een problematische.

 

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!