Terug
Terug
Dynamo Jongeren / Nieuws / Marokko Challenge: Amsterdamse jongeren op avontuur voor een betere wereld
Marokko project MDT vrijwilligersreis youngsterdam

Marokko Challenge: Amsterdamse jongeren op avontuur voor een betere wereld

In oktober 2023 reisden 25 Amsterdamse jongeren naar Marokko om hulp te bieden. Ze organiseerden een sportevenement voor kinderen, brachten donaties en levensmiddelen naar kindertehuizen en ondersteunden in het epicentrum van de aardbeving die in 2023 plaatsvond.

Marokko Challenge

Het doel van de challenge was duidelijk: we wilden de jeugd in Marokko de kans geven om te sporten en zich te ontwikkelen. We organiseerden een bruisende sport- en speldag, inclusief een meidenvoetbaltoernooi voor empowerment en zelfvertrouwen, evenals een gemengd voetbaltoernooi om verbinding te creëren. Daarnaast deelden onze jongeren hun kennis, zodat deze initiatieven voortgezet kunnen worden, en ze lieten alle benodigde materialen achter.

En wat betreft onze jongeren? Een vrijwilligersreis kan hun leven transformeren. Het biedt hun de kans om nieuwe culturen te ontdekken, hun horizon te verbreden en betekenisvol werk te verrichten. Tijdens deze reis ontwikkelen ze hun leiderschapsvaardigheden, vergroten ze hun empathie en creëren ze een positieve impact op de lokale gemeenschap. Het is een unieke kans voor persoonlijke groei, het smeden van vriendschappen en het maken van onvergetelijke herinneringen.

Certificaat uitreiking

Ontmoet de 25 geweldige jongeren die hun MDT-certificaat hebben ontvangen, een welverdiende erkenning voor hun toewijding en prestaties tijdens dit project!

Bekijk alle foto’s hier.

Dit MDT-certificaat is een erkenning van de inspanningen die de jongere tijdens zijn MDT-jongerenreis heeft verricht en de resultaten die de jongere heeft geboekt. De jongere zelf, én diegene aan wie de jongere dit MDT-certificaat laat zien, kan in één oogopslag zien wat hij heeft gedaan, op welke manier hij aan de pijlers heeft gewerkt, wat hij heeft geleerd en welke ervaringen hij heeft opgedaan. Voor de jongere is het daarmee een samenvatting van zijn gehele jongerenreis. En de overige lezers, bijvoorbeeld een toekomstige opleiding of een toekomstige werkgever krijgen een goed beeld van de ervaringen van de jongere.

Fotografie: Louise Aniba & Santiago Matthaei.

Info
De Marokko Challenge is mede mogelijk gemaakt door 25 jongeren die zich de afgelopen twee jaar hebben ingezet bij verschillende MDT (Maatschappelijke Diensttijd) Youngsterdam Challenges bij Dynamo Jongeren in Amsterdam Oost.

Elke dag een dagvlog

Om iedereen op de hoogte te houden van de reis is er elke dag een dagvlog gemaakt! Klik op een dag en bekijk de dagvlogs.

Dag 1 & 2 – Aankomst Casablanca & bezoek kindertehuis Dar Tifl

Na een lange vlucht, gevolgd door een busreis richting Marrakech, begon dag 2 van onze reis. Onze bestemming voor de dag was het weeshuis Dar Tifl, waar we met open armen werden verwelkomd door kinderen van alle leeftijden.

Dag 3 – Sportevenement kindertehuis Dar Tifl

Onze jongeren organiseerden een onvergetelijke sport- en speldag, inclusief een spannend voetbaltoernooi voor de kinderen van weeshuis Dar Tifl.

Dag 4 – Bezoek Besma, opvanghuis voor verlaten kinderen

Op de vierde dag van onze reis hebben we Besma bezocht, een opvanghuis voor verlaten kinderen.

Dag 5 & 6 – Teambuilding in de Sahara

Teambuilding dag en antwoord op de vraag ‘hoe hebben we onze reis eigenlijk bekostigd?’

Dag 7 – Bezoek Vrouwenparticipatiecentrum

Dit participatiecentrum is opgezet voor vrouwen om een ambacht te leren, zodat ze ook zonder educatie alsnog een leven voor zichzelf en hun gezinnen kunnen opbouwen.

Dag 8 Aardbevingsgebied deel 1 

Aardbevingsgebied deel 2

Reis naar het aardbevingsgebied. Op het moment dat wij aanwezig waren was de aardbeving 40 dagen geleden.

Dag 9 & 10 Bezoek Moskee Hassan 2 & terug naar Amsterdam

Hoe hebben wij onze Marokko reis bekostigd?

In totaal hebben wij 25.500 euro aan donatiegeld opgehaald. 100% van deze donaties is rechtstreeks ten goede gekomen aan de lokale bevolking van Marokko. Wij hebben dit onder andere gedoneerd aan mensen in het aardbevingsgebied, weeshuizen & een vrouwenparticipatiecentrum.

De nodige reis- en verblijfskosten hebben onze jongeren zelf opgespaard door deel te nemen aan meerdere Youngsterdam challenges. Wat is Youngsterdam? Youngsterdam is een Maatschappelijk Diensttijdproject, bij deelname aan dit project voeren jongeren positieve challenges uit voor de stad Amsterdam. Denk aan een voetbaltoernooi, talentenjacht of netwerkevent.

Dit is hoe we het hebben aangepakt: Bij deelname aan een challenge krijgen jongeren, als ze deze succesvol afronden, een vergoeding ter waarde van 150 euro als erkenning voor hun inzet. Het mooie is dat jongeren vrij zijn om dit geld op hun eigen manier te besteden. Sommigen kopen kleding, gaan samen uit eten of laten het uitkeren in de vorm van een tegoedbon.

 

Wat onze reis naar Marokko betreft, hadden de fantastische jongeren die met ons meegingen de afgelopen twee jaar 11 Youngsterdam-challenges volbracht. Maar hier komt het interessante deel: in plaats van hun beloningsgeld uit te laten keren, hadden ze ervoor gekozen om het te sparen. Dit geld werd uiteindelijk gebruikt om de kosten van de vliegtickets, verblijfskosten, voeding en teambuilding-activiteiten voor onze reis naar Marokko te dekken. De reis- en verblijfskosten van de betrokken Dynamo jongerenwerkers hebben zij zelf gedekt door het inzetten van hun eigen loopbaanbudget vanuit werkgever Dynamo.

We zijn ontzettend trots op deze jongeren, die bereid waren om een groot deel van hun vrije tijd op te offeren en deel te nemen aan alle challenges gedurende twee jaar. Hun inzet en toewijding hebben niet alleen deze geweldige reis mogelijk gemaakt, maar ze hebben ook levenslange herinneringen en ervaringen opgedaan die ze voor altijd met zich mee zullen dragen.

€25.500 Opgehaald!

Wauw, wat een ongelooflijke prestatie! Onze jongeren hebben zich wekenlang vol toewijding ingezet en het resultaat is verbluffend: een totaalbedrag van €25.500 opgehaald voor het Marokko project!

In de onderstaande afbeelding delen we graag een overzicht van waar jullie gulle donaties naartoe zijn gegaan.

100% van jullie gulle donaties is rechtstreeks ten goede gekomen aan de lokale bevolking van Marokko. We zijn ontzettend dankbaar voor jullie steun en willen alle donateurs enorm bedanken! Jullie hebben een verschil gemaakt en hoop gebracht naar de levens van velen.

FunX uitzending

Jongeren Aya, Nissrine en Youssra waren uitgenodigd bij FunX om aandacht te vragen voor het Marokko project. Dynamo is super trots op de jongeren die hun boodschap hebben gedeeld op live radio.

Bekijk hieronder de uitzending!

Documentaire Marokko Challenge @Pathé de Munt

Met 314 verkochte kaartjes is de vertoning van onze documentaire ‘Marokko Challenge’ in Pathé uitverkocht!

Op donderdag 18 januari 2024, van 17:45 – 19:30 uur, komt er een avontuur tot leven in Pathé de Munt zaal 11. Stap binnen in de wereld van “Marokko Challenge: Amsterdamse jongeren op avontuur voor een betere wereld” en laat je meevoeren op een reis vol levenslessen, inspiratie en hartverwarmende momenten!

🌟 Wat staat je te wachten? Dompel jezelf onder in de prachtige verhalen van moedige Amsterdamse jongeren die de uitdaging aangaan om een verschil te maken in de wereld. Ze organiseerden een sportevenement voor weeskinderen, brachten donaties en levensmiddelen naar kindertehuizen, en ondersteunden in het epicentrum van de aardbeving die in 2023 plaatsvond. Van ontroerende ontmoetingen tot betoverende landschappen, deze documentaire neemt je mee op een onvergetelijke reis door Marokko.

🤝 Amsterdamse jongeren op avontuur voor een betere wereld Marokko Challenge is niet zomaar een documentaire, het is een uitnodiging om samen te dromen, te inspireren en te streven naar een wereld vol positieve verandering. Kom en deel deze ervaring met onze jongeren, want samen kunnen we meer bereiken!

Tot ziens in Pathé de Munt zaal 11 – laat het avontuur beginnen! 🌟🎥✨

De Marokko Challenge is mede mogelijk gemaakt door 25 jongeren die zich de afgelopen twee jaar hebben ingezet bij verschillende @MDT (Maatschappelijke Diensttijd) @Youngsterdam020 Challenges bij Dynamo Jongeren in Amsterdam Oost.

Het is een van de vele Challenges die worden uitgevoerd bij @svja_onlineweerbaar (Samen voor jongeren Amsterdam). Na afloop van de film tevens info hoe je kunt meedoen.

Bekijk de docu hier:

Contact
Bilal El Mhassani, jongerenwerker Dynamo Amsterdam
06 26 63 52 13
bmhassani@dynamo-amsterdam.nl

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!