afbeelding van medewerker

Cherinne Beaart

  • Jongerenwerker
  • M: 06 30 62 12 54
  • E: CBeaart@dynamo-amsterdam.nl

Over Cherinne Beaart

Bijna 12 jaar is Cherinne Beaart actief als jongerenwerker. Al op haar 19de was ze met grote regelmaat als vrijwilliger in het buurthuis te vinden. Dat was op die leeftijd nog in Den Bosch. Ze was hier zo enthousiast over dat het vanzelf haar vak werd. Tussen de bedrijven door behaalde ze haar hbo-diploma Jongerenwerk. Intussen is ze alweer bijna 4 jaar voor Dynamo aan het werk in het jongerencentrum op IJburg. Met veel plezier. Cherinne vertelt.

“Ze noemen me hier ook wel de moeder van Youthside en dat vind ik leuk! Het leuke van dit werk is dat geen dag hetzelfde is. Je komt hier en dan weet je nog niet hoe je dag eruit gaat zien. Welke gesprekken je gaat voeren. Er zijn veel activiteiten hier voor jongeren, maar dat is eigenlijk meer een kapstok om het gesprek met ze te voeren – al bieden we wel dingen die hun interesse hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld een kookgroep op vrijdag. We zetten hier in op de talentenontwikkeling van onze jongeren, dus is er ook een studio met mooie apparatuur, die ze zelf waarschijnlijk niet kunnen betalen. Sommige jongeren die ik onder mijn hoede heb gehad, zijn later in hun leven kok geworden. Of DJ. Ik vind het mooi en ontroerend om me te realiseren dat ik daar vermoedelijk de hand in heb gehad.”

Aandacht

“Daar draait het natuurlijk om! Soms zijn ze al blij verrast als je hun nieuwe schoenen opmerkt. Ik ben erg geïnteresseerd in hun lifestyle en ga daar in mee. Je moet wel als je ze wilt begrijpen. Ik was zelf een kind dat uit een achterstandsbuurt kwam. Ik kon erg goed voetballen. En ik vond het erg leuk om af en toe DJ te zijn. Dat is toen ik zelf in het jongerencentrum kwam, enorm gestimuleerd. De jongeren die hier komen hebben vaak van huis uit weinig vrijetijd besteding.  Daarom organiseren wij dat. Hun ouders zijn daar vaak erg blij mee.”

Regels

“Die hebben wij zeker! Het is beslist niet zo dat hier alles mag. Iedereen groet elkaar hier. We gaan respectvol met elkaar om. We hebben hier nu ongeveer 30 tot 40 vaste bezoekers in ons centrum. Voor corona waren dat er wel meer. Er zijn er veel buiten beeld geraakt. Ik ben nu bezig om ze weer terug te krijgen hier. Dat is belangrijk. Want onze vaste bezoekers worden vaak vrijwilliger hier, of ervaringsdeskundige. En zo kunnen zij andere jongeren op hun beurt helpen.”

Online weerbaarheid

“Ik werkte mee aan een onderzoek van Youthspot over dit onderwerp. Een groot deel van het leven van onze jongeren speelt zich online af. Dus is het voor ons als jongerenwerker heel belangrijk om die wereld te kennen. Online is de wereld enorm groot en liggen er een hoop uitdagingen. Maar gevaar is er ook. Dat bespreek ik met grote regelmaat met mijn jongeren. Ik zie dat ze online veel stoerder en zelfverzekerder zijn dan offline, in het echte leven. Daar zijn ze vaak veel meer in zichzelf gekeerd. Online posten ze van alles. Sommigen gaan er verantwoord mee om, anderen realiseren zich niet dat zaken online niet terug te draaien zijn. Met de jeugdagent heb ik ze uitgelegd dat pesten echt niet kan, dat het in sommige gevallen strafbaar is, en dat je altijd traceerbaar bent. Dat realiseren ze zich niet of onvoldoende.”

Online heeft ook voordelen!

“Ik zit op snapchat, op insta, op tik tok. Ik post er al onze activiteiten en houd ook op die manier contact met mijn jongeren. Zo houd ik de jongeren in beeld, en zij mij. Wist je dat 80% van de lifestyle van een jongere bepaald wordt door internet? Dan moet je dat dus als jongerenwerker verrekte goed in de vingers hebben. Het is intussen een deel van ons werk geworden. Als jongerenwerker moet je altijd bij de tijd blijven!”

Trots op

“De positie die ik onder jongeren heb. Ze laten aan alles merken dat ik gewaardeerd wordt. Ik krijg hun vertrouwen. Ik bemiddel voor ze bij geschillen. Ze betrekken me bij hun problemen en hun levensvragen. Ik vind het enorm mooi dat ik deze jongeren met mijn professionele en beschermende oog kan klaarstomen voor de toekomst. Wij zijn er echt voor alle jongeren. Ik krijg hier soms zelfs jongeren uit Noord en West, zo leuk vinden ze het hier. En ook dat vervult me met trots. Onze jongeren mogen niet vergeten worden. Ik probeer ze het gevoel te geven dat zij onze toekomst zijn. Ook tijdens de pandemie deed ik dat. Ik was hier iedere dag voor ze. Maar misschien wel het belangrijkst: Ik leer ze out of the box te denken. Ik geef ze mee dat alles mogelijk is – en dat je – als je het heel graag wilt – alle dromen die je maar hebt kunt verwezenlijken.”

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!