Terug
Terug
Dynamo Jongeren / Nieuws / Mentale gezondheid

Mentale gezondheid

Mentale Gezondheid is een terugkerend thema onder jongeren en jong volwassenen. Dynamo Jongerenwerk zet zich in om Mentale Gezondheid (nog) bespreekbaarder te maken, zodat tieners en jongeren eerder erover durven te praten thuis of met vrienden, tijdens onze activiteiten of 1 op 1 met een jongerenwerker.

80% van de zware mentale problematiek ontwikkeld zich tussen de 15 en 25 jaar. Dit kan goed worden voorkomen als mentale klachten vroegtijdig worden gesignaleerd en de juiste ondersteuning wordt geboden.

Speciaal rondom het thema Mentale Gezondheid worden in september, oktober en november diverse activiteiten door Dynamo Jongerenwerk georganiseerd.

Transformers

Een speciale training voor professionals, waarbij je leert hoe je als jongerenwerker je kan inzetten om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.

Binnen deze training wordt stilgestaan bij:

  • Het signaleren van mentale klachten bij jongeren
  • Hoe je het gesprek aangaat met jongeren over mentale gezondheid
  • Wanneer je wel of niet moet doorverwijzen
  • Hoe je als jongerenwerker jongeren met mentale klachten kan ondersteunen, zonder je eigen grenzen over te gaan
  • Praktische tools die je direct kan inzetten in je werk met jongeren

Flyer Transformers

HEADSPACE

In oktober/november komt er 6x Educatie Theater HEADSPACE op de jongerenwerk locaties in heel Oost. Het betreft een voorstelling die gevormd wordt door de herkenbare verhalen van jongeren, gespeeld en geregisseerd door jongeren van Theater DEGASTEN.

Tijdens de voorstelling komen allerlei zaken op verschillende manieren aan de orde, zoals bijvoorbeeld een vol hoofd, emoties, druk en hoe ga je een gesprek hierover aan als het je allemaal even te veel wordt. Aan het einde is er een nagesprek met de acteurs, jongeren en jongerenwerkers.

Educatie Theater HEADSPACE wordt i.s.m. de Gemeente Amsterdam mogelijk gemaakt.

HEADSPACE_flyer

OPEN over depressiviteit

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil stichting Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

OPEN over depressiviteit is een project waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maken. 30 persoonlijke portretten en verhalen vertellen hoe ze hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Van 25 september t/m 16 oktober is de reizende buitententoonstelling OPEN over depressiviteit te zien op IJburg (IJburg college, Pampuslaan). Rondom dit thema worden diverse activiteiten voor jongeren samengesteld, zoals debatavonden en een theatervoorstelling. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking van Open mind met de Gemeente Amsterdam, @ease Amsterdam en Dynamo.

De OPEN over depressiviteit expositie wordt op maandag 25 september om 16.00 uur officieel geopend door stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. Daarnaast is er een programma van dans tot spoken word.

Meer informatie OPEN over depressiviteit tentoonstelling.

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!