Telefoon verslaafd
zó leg jij je telefoon vaker aan de kant
Telefoon verslaafd is misschien wat een zwarte term, maar vind jij het ook zo lastig om je telefoon weg te leggen? Je bent niet de enige! De UvA onderzocht het telefoongebruik van jongeren en het bleek dat jongeren gemiddeld 6,5 uur per dag op hun smartphone zitten. Een kwart van de jongeren gebruikt de telefoon zelfs meer dan 8 uur per dag.
Toch moeten we voorzichtig zijn met de term “telefoon verslaafd”. Niet iedereen die veel op zijn mobiel zit is gelijk verslaafd. Het gaat er ook om wat je doet en hoe je je telefoon gebruikt. Het klinkt ook gewoon niet echt positief, zo’n term. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken bij een telefoonverslaving vaak onnodig hoog.
Dynamo Jongeren biedt hulp als jij vindt dat je te veel op je telefoon zit en graag wilt afkicken. Laten we eerlijk zijn: er zijn ontzettend veel leuke apps en social media. Die hoef je echt niet allemaal aan de kant te schuiven. Als je er op een verantwoorde manier mee omgaat, is er weinig aan de hand. Veel jongeren doen dit al en ook op scholen zijn er steeds meer initiatieven op het gebied van media en mediawijsheid. Dat is heel mooi om te zien en daar dragen wij ook graag aan bij.
Denk jij dat je telefoon verslaafd bent of zou je graag willen weten hoe je je telefoongebruik beter in de hand hebt? Neem contact met ons op!
Lastig om je telefoon weg te leggen
Er is een behoorlijk grijs gebied tussen iemand die zijn telefoon verantwoord gebruikt en iemand die telefoon verslaafd is. Het is lastig te meten, want het hangt niet alleen van de hoeveelheid tijd af, maar ook van het gebruik. Welke sites en apps bezoek je? En is het functioneel – bijvoorbeeld omdat het voor een schoolopdracht is – of gaat het om eindeloos scrollen door statusupdates van vrienden?
Dat het lastig is om je telefoon weg te leggen is niet zo vreemd, want apps en social media hebben van nature de neiging om je aandacht te trekken en vast te houden. Zelfs wanneer je eindeloos aan het scrollen bent, je weet dat je je tijd nuttiger kunt besteden en je afvraagt waarom je dit doet.
Dopamine doet het
Je bent niet de enige, ook mensen die een triatlon doen of een berg beklimmen vragen zich dat wel eens af. Dit gevoel wordt veroorzaakt door dopamine, een stofje dat vrijkomt in je hersenen bij het verwerken van beloningen. Dopamine laat je weten dat iets goed voelt en zorgt dat je er meer van wilt. Een lekker stuk taart, een drankje met vrienden op het terras…. Laat dat fijne gevoel vooral nog even blijven!
Met je telefoon gaat het net zo. Het scrollen door berichten en het zien van leuke TikTok-filmpjes geeft je onbewust steeds een shot dopamine. Sommige apps spelen in op dat verlangen naar leuke dingen en comfort. Hierdoor wordt het erg lastig om je mobiel weg te leggen. Bij pushberichten werkt dat ook zo. Je hoort dat er een berichtje is en bent dan al snel geneigd om die telefoon er meteen bij te pakken en te kijken waar het over gaat.
Ben je dan meteen telefoon verslaafd door die dopamineprikkels? Nee, maar begrijpen waarom je iets doet helpt wel om je er bewust van te worden.
Ben je op zoek naar tips om je telefoongebruik beter in de hand te hebben? Vertel ons waar je tegenaan loopt!

Zijn jongeren echt wel telefoon verslaafd of valt dat mee?
Als je jongeren zelf mag geloven, zijn ze behoorlijk verslaafd aan hun telefoon. Ruim 62% geeft aan dat ze zichzelf telefoon verslaafd vinden. Dat is een heel hoog percentage! Toch moeten we hier heel voorzichtig mee omgaan. Het is immers hun eigen inschatting en een officiële manier om de diagnose “telefoon verslaafd” te stellen is er niet.
Het is lastig om te bepalen in hoeverre iemand telefoon verslaafd is. Dit komt doordat de telefoon ook in communicatie en logistieke processen een grote rol speelt in ons dagelijks leven. Even een mailtje sturen over het werk of school, je aanmelden voor een uitstapje met je sportclub, iets afspreken met vrienden, we regelen wat af via onze telefoon!
Het aantal uren dat iemand op zijn telefoon zit, is wel een indicatie of iemand verslaafd is aan zijn mobiel of niet. Maar ook hierbij moeten we verder kijken dan alleen een getal. Het gaat er ook om wat je er mee doet. Ben je alleen maar filmpjes aan het kijken of ben je bezig met school of het vinden van werk?

Je bent niet zomaar telefoon verslaafd
Daarnaast moeten we ook rekening houden met iemands persoonlijke situatie en gevoelens voor we zeggen dat diegene telefoon verslaafd is. Je hebt niet van het ene op het andere moment een drank- of drugsverslaving en je bent ook niet “ineens” verslaafd aan je mobiel. Het kan best zijn dat het telefoongebruik omhoog gaat als iemand zich even slecht voelt, maar dat dit geen structureel patroon is.
Het woord telefoon verslaafd is sowieso een hele zware term. Net zoals bij andere verslavingen werkt de term stigmatiserend – oftewel negatief. Je voelt je misschien in een hokje geplaatst. Of je hebt het idee “dat het nu eenmaal zo is”, of dat je er toch niets aan kunt doen. Voel je niet bezwaard om hulp te zoeken als jij vindt dat je te veel op je telefoon zit.
Voel je je soms ongelukkig of eenzaam en zorgt dit ervoor dat je je afzondert en je terugtrekt in de wereld die je mobiel je biedt? Of lijkt het je gewoon wel fijn om af en toe wat meer leuke dingen te doen met echte mensen, in real life, in plaats van via je telefoon of via filmpjes? Dynamo Jongeren helpt je op allerlei manieren via ons jongerenwerk in Amsterdam. Kom naar een van onze jongerencentra in Amsterdam-Oost. Er is vaak een jongerenwerker aanwezig bij wie je terecht kunt met vragen of voor advies. We organiseren leuke activiteiten en je leert er andere jongeren kennen bij jou uit de buurt.
De goede kanten van social media en apps
Ja, je telefoon kan ontzettend verslavend zijn, maar laten we ook de goede kanten van social media en apps niet vergeten. Snapchat, TikTok, Instagram… social media zijn gewoon leuk! De wereld zag er heel anders uit voor we de smartphone hadden. Voor heel veel mensen zijn sociale media een mooie manier om contact te onderhouden met anderen. Het is ook een platform om je creatieve talenten te laten zien aan de wereld.
Bovendien zijn sociale media een bron van inspiratie, want je ziet ook gelijk wat anderen delen. Hetzelfde geldt voor apps. Er zijn ontzettend veel leuke en handige apps waar je dingen van kunt leren of die je leven een stuk makkelijker maken.
Je mobiele telefoon kan ook ontspannend zijn, bijvoorbeeld als je leuke filmpjes tegenkomt. Soms is het ook een bron van steun. Bijvoorbeeld als je het soms lastig vindt om vrienden te ontmoeten met dezelfde interesses als jij. Als je je eenzaam voelt. Of als je een zeldzame ziekte hebt of je niet begrepen voelt door je omgeving. In een online groep vind je herkenning en steun bij vrienden of lotgenoten. Je zult niet de eerste zijn die via social media waardevolle contacten opdoet!

Hoe weet je of je telefoonverslaafd bent?
Een telefoonverslaving is niet makkelijk meetbaar, dus hoe weet je dan of je telefoonverslaafd bent of niet? Het is niet zoals bij een zwangerschap, even een testje doen en je hebt meteen duidelijkheid. Er is dus niet een meetsysteem voor. Maar er zijn wel bepaalde kenmerken waar je jezelf in herkent als je telefoon verslaafd bent.
Je merkt bijvoorbeeld dat je steeds vaker en steeds langer op je telefoon zit. Ook als je telefoon niet naast je ligt, voel je toch de aandrang om weer even op je telefoon te kijken. Je merkt dat je sociale leven eronder begint te lijden, want je spreekt steeds minder vaak met mensen af. Het lijkt alsof je ineens minder tijd hebt! Je weet soms geen andere leuke dingen meer te bedenken en wordt misschien boos of onrustig als je je telefoon niet bij je hebt. Je kunt je minder goed concentreren omdat je steeds de neiging hebt om je telefoon erbij te pakken.
Herken je dit en ben je op zoek naar hulp om hier beter mee om te gaan? Zoek contact met Dynamo, wij staan voor je klaar met tips en adviezen.
Niemand is gelijk
In hoeverre je last hebt van dit soort kenmerken verschilt van persoon tot persoon. Het is dus niet heel zwart wit, maar voor iedereen die telefoon verslaafd is, is wel duidelijk dat het telefoongebruik hun dagelijks leven en functioneren behoorlijk in de weg zit.
De drempel om uit te zoeken of je telefoon verslaafd bent kan behoorlijk hoog zijn. Maar de stap om van je telefoonverslaving af te komen is misschien nog wel groter. Het is erg lastig om wat voor verslaving dan ook in je eentje op te lossen. Daarom kun je terecht bij de jongerenwerkers van Dynamo Jongeren. Zij kunnen je info en advies geven en in contact brengen met de juiste mensen.
Want zeg nou zelf, die telefoon is echt handig en er staan hele leuke dingen op. Maar op lange termijn kan te veel telefoongebruik hele vervelende gevolgen hebben.

Gevolgen van te veel op je telefoon zitten
Laten we eerlijk zijn: je mobiele telefoon kan enorm veel tijd opslurpen. En hoe leuk al die apps en social media ook zijn, te veel op je telefoon zitten heeft vervelende gevolgen voor je fysieke en mentale gezondheid. We zetten een aantal veelvoorkomende symptomen voor je op een rij.
Doordat je te vaak in dezelfde houding zit kun je last krijgen van pijn in je nek, schouders, polsen of vingers. Lang naar een scherm kijken zorgt ook voor vermoeide en geïrriteerde ogen. Op lange termijn kun je last krijgen van zichtproblemen.
Van te veel op je telefoon zitten kun je niet alleen fysieke, maar ook mentale klachten krijgen. Niet alles wat je op je telefoon ziet is leuk, smartphonegebruikers zien maar al te vaak negatieve informatie. Als je zo’n bericht ziet kun je je opgejaagd, gestrest of angstig voelen. Bovendien zorgt je smartphone voor veel prikkels, waardoor je je minder goed kunt concentreren of slaapproblemen krijgt.
Angst om iets te missen
En dan is er ook nog FOMO: de angst om iets te missen. We begrijpen dit gevoel heel goed, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van al dat telefoongebruik. Stel jezelf eens de vraag: hoe erg is het echt als je dat ene berichtje mist?
De wereld van social media lijkt dan soms wel erg mooi, maar kan ook een behoorlijk vertekend beeld geven. Er zijn al genoeg influencers “ontmaskerd” toen bleek dat ze niet op prachtige exotische oorden filmden, maar gewoon tegen een achtergrond. Het is goed om daar bij stil te staan, die wereld af en toe los te laten en meer deel te nemen aan activiteiten in je omgeving. Op onze site vind je een overzicht van activiteiten waaraan je mee kunt doen. Meld je vandaag nog aan als member en doe mee!
Tips om die telefoon vaker weg te leggen
Nederlanders zitten gemiddeld zo’n 2 à 3 uur op hun telefoon en als je telefoonverslaafd bent ligt dit aantal nog veel hoger. Gelukkig zijn er heel veel manieren om die telefoon wat vaker weg te leggen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:
- Zet meldingen uit: iedere keer weer een pingeltje als er een berichtje binnenkomt. Leuk! Maar het leidt af van waar je mee bezig was en voor je het weet zit je weer op je telefoon. Uitzetten dus!
- Stel schermtijd in: het klinkt wat afgezaagd, maar door voor jezelf een limiet in te stellen weet je zeker dat je er ook echt binnen blijft.
- Zet je scherm op grijs. Kleuren en strakke beelden prikkelen je hersenen, maar grijstinten doen dat een stuk minder. Zet je beeldscherm eens op grijs en kijk eens wat dit met je telefoongebruik doet!
- Spreek wat vaker in het echt af met vrienden. Of kom naar een van onze jongerencentra!
- Zet groepsapps op stil: hartstikke leuk die groepsapps, maar soms gaan die chats eindeloos door. Als je de app op stil zet kijk je gewoon wanneer het jou uitkomt!
- Check je socials niet vlak voor je gaat slapen. Wie weet lees je een leuk berichtje waar je op wilt reageren, of je ziet juist een verdrietig bericht waar je over gaat piekeren. Niet doen! Ga voor een goede nachtrust en pak die socials de volgende ochtend er pas weer bij.
- Verwijderen en ontvolgen. Wil je minder van een bepaalde app gebruiken? Verwijder ‘m dan van je telefoon en zet ‘m op een ander apparaat zoals je tablet of computer. Kijk ook eens kritisch naar wie je allemaal volgt op social media. Zijn er accounts bij die je irritant vindt, verdrietig maken of die je om een andere reden niet meer leuk vindt? Je bent niet verplicht om ze te blijven volgen hè? Ontvolgen is zo geregeld!
- Verander je gewoontes: het is zo verleidelijk om je telefoon erbij te pakken als je even niets te doen hebt. Zoek daarom een andere hobby of activiteit om te doen in je vrije tijd, dit kan echt van alles zijn. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, muziek maken of een leuke workshop volgen. Of kom in beweging en meld je aan voor een van de sporten voor jongeren via Dynamo!
Je hoort ons niet zeggen dat dit makkelijk is of snel te regelen. Als je denkt dat je telefoonverslaafd bent, dan vraagt het bewustwording en goede alternatieven om hier iets aan te doen.
Denk je dat je telefoonverslaafd bent en wil je je telefoonverslaving stoppen? Probeer eens een aantal van deze tips uit. Je bent ook altijd welkom in een van onze buurthuis. We hebben er een heleboel, in heel Amsterdam, dus ook bij jou in de buurt! Als je member wordt van Dynamo Jongeren mag je meedoen aan heel veel verschillende activiteiten, die bijna allemaal gratis zijn! In onze jongerencentra is vaak een jongerenwerker aanwezig met wie je in gesprek kunt gaan. Als het nodig is brengt onze jongerencoach je in contact met instanties die je verder kunnen helpen.

Hoe zit het eigenlijk als je gameverslaafd bent?
De kenmerken van een telefoon verslaving zijn vergelijkbaar als je gameverslaafd bent. Ook hierbij gaat het om een scherm waarvan je maar moeilijk los kunt komen. De game is leuk, dus je wilt het volgende level halen. Of als je tegen een tegenstander speelt en je hebt verloren, zet je alles op alles om de keer daarna toch te winnen.
Vind je het moeilijk om te stoppen met gamen en speel je altijd veel langer dan je eigenlijk van plan was? Merk je dat je slechter slaapt, je gestrest voelt als je verliest of minder tijd overhoudt voor andere dingen? We zeggen niet gelijk dat je dan gameverslaafd bent, maar als jij vindt dat het wel wat minder mag dan helpen we je graag. Met nuttige tips, leuke activiteiten en door contacten met andere jongeren.

De controller aan de kant leggen en de controle terugpakken
Bij Dynamo Jongeren geven we je de mogelijkheid om die controller eens aan de kant te leggen en zelf de controle over je leven weer terug te pakken. Wij snappen ook heel goed dat je die controller niet gelijk helemaal weglegt en dat hoeft ook helemaal niet. Zo af en toe een potje gamen is hartstikke leuk, wij organiseren zelf ook gameavonden. Je bent van harte welkom om een avondje te komen gamen en chillen in een buurthuis voor jongeren bij jou in de wijk.
Met gamen zelf is niets mis, het gaat erom dat gamen ontspannen en leuk moet blijven. Als het gamen te veel tijd kost, je eenzaam maakt of lichamelijke klachten geeft is de lol er eigenlijk wel van af. Kom eens langs in onze jongerencentra en word lid van Dynamo. Inschrijven is gratis en je kunt vanaf dat moment meedoen aan allerlei activiteiten!

Zorgen over nieuwe technologie zijn van alle tijden
Zorgen over relatief nieuwe technologie zijn van alle tijden. Je zag het ook toen de televisie werd uitgevonden en toen het internet in opkomst was. Waarschuwen en op je hoede zijn voor nieuwe technologie is op zichzelf een normale menselijke reactie. Toch is het niet heel zwart-wit. Je kunt van telefoongebruik of van gamen niet altijd zeggen of het “goed” of “fout” is. Ook social media zijn van zichzelf niet slecht, het gaat erom hoe je het gebruikt en er mee om gaat.
De wereld staat nooit stil, maar is in ontwikkeling en verandert voortdurend. Waar het eigenlijk om gaat is dat we ons aan moeten passen aan de verandering en daar op een goede manier mee om moeten leren gaan. Die nieuwe technologie is mooi en kan je leven absoluut mooier en ook makkelijker maken. En ja, voor sommige mensen kan dit verslavend werken. De kunst is om er op zo’n manier mee om te gaan dat het je helpt en niet in de weg gaat staan. Dit kun je leren, al zal dat voor de een makkelijker gaan dan voor de ander.
Wil je meer informatie, tips of gewoon een goed gesprek? Neem contact met ons op of loop eens binnen bij een jongerencentrum!