Dynamo jongeren start online campagne Tegen Seksueel Geweld
Van 21 t/m 25 juni is het de Week Tegen Seksueel Geweld. Veel jongeren van alle genderidentiteiten hebben op verschillende manieren te maken met seksueel geweld. We hebben het dan onder andere over aanranding, verkrachting en incest. Ook zijn er verschillende vormen van seksuele chantage. Een voorbeeld hiervan is een naaktfoto of video van iemand als chantage middel te gebruiken en het vervolgens zonder toestemming te delen via social media zoals Instagram, Telegram of Snapchat.
Steeds meer zien we in de media zorgwekkende verhalen van jongeren die hierom suïcidaal worden. Omdat dit een groot maatschappelijk probleem is, zijn wij vanuit het jongerenwerk gestart met een online campagne Tegen Seksueel Geweld, voor en door jongeren. We willen dit extra onder de aandacht brengen, niet alleen deze week, maar het hele jaar door! Het kan namelijk iedereen overkomen. En we willen dat dit stopt!
Met deze campagne willen we bewustwording creëren en jongeren empoweren om met elkaar over dit onderwerp in gesprek te gaan. We willen vooral ook laten weten dat jongeren die hier slachtoffer van zijn, hier niet alleen voor staan. Ook willen we benadrukken hoe belangrijk het is om je uit te spreken en om hulp te vragen.
Anna Bee (27)
“Als een survivor van seksueel geweld, spreek ik mij publiekelijk uit om verandering te brengen in de stilte die deze misdaad omringt. Als je je uitspreekt, kan er een einde komen aan het valse gevoel van schaamte dat survivors vaak met zich meedragen. Als je laat zien dat je de schaamte van je afschudt, kan dat anderen inspireren hetzelfde te doen. Voor survivors, of mensen die zich erg alleen voelden, maar die nu weten dat ze niet de enige zijn, dat ze hulp kunnen zoeken en dat ze kunnen helen. Ook voor omstanders vergroot je zo het besef dat je stem laten horen het juiste is om te doen, ze zullen niet meer zwijgen en hopelijk zullen ze ook actie ondernemen in hun dagelijks leven om te voorkomen dat het gebeurt.”
Kamil Laptas (22)
“Het is belangrijk dat iedereen, zowel mannen als vrouwen, leren dat iemands lichaam geen object is! En dat seksueel geweld niet wordt voorkomen door mensen hun kleding te veranderen, maar door de mentaliteit van de mensen te veranderen. Om seksueel geweld te voorkomen, moet er geen seksueel geweld gepleegd worden! Ongeacht gender, identiteit of kledingkeuze.”
Marouscha (11)
“Marouscha kwam zelf met ‘nee is nee’. Nee leren zeggen is ook echt wel een dingetje op die leeftijd. Kinderen worden vaak gestimuleerd om hun grenzen te verleggen. Vaak wordt dat gezien als iets goeds terwijl ik van mening ben dat het, zeker op deze leeftijd, moeilijker is om je grenzen te bewaken dan er overheen te gaan. Vooral omdat de druk vanuit vrienden (en soms ook volwassenen) zo groot kan zijn. Als je 11 bent dan is het nog heel moeilijk te begrijpen welke grenzen je (als je dat wil) wel kan verleggen en bij welke grenzen je dat vooral niet moet doen”, aldus de moeder van Marouscha.
Waar kun je terecht?
Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen?
· Bij direct gevaar bel 112
· Het Centrum Seksueel Geweld kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Zij werken met een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners (o.a. casemanagers van Veilig Thuis) samen om jou de juiste zorg te geven. Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar via 0800-0188. Bellen en chatten is altijd gratis en anoniem.
· Bel met Veilig Thuis via 0800 – 2000 als er geen direct gevaar is. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Je kunt ook anoniem bellen.
Jongerenwerk
Wil je graag info en advies van onze jongerenwerkers? Dit kan ook anoniem. Neem dan contact op met Info & Advies: Je kan ook whatsappen!
IJtopia – IJburg: Hajar Elidrissi/ 06 57 43 70 95/ Priscilla Berrenstein/ 06 47 94 13 62
JACO – Oud Oost: Sheila Keijer/ 06 26 63 52 49
Jav’art – Indische buurt Tess Salet/ 06 30 62 12 54
Je kan ook een mail sturen naar clubinfo@dynamo-amsterdam.nl of een DM naar @dynamo_jongeren. Op locatie zijn er doordeweeks inloopspreekuren met of zonder afspraak. Meer info hierover? Neem even contact op.
Bekijk hieronder de campagne video. Help jij mee om de foto’s van de campagne te verspreiden? Ze zijn te downloaden via deze link.