Info en advies Stage en werk
24 september 2018

Stage en werk

Werk

Er zijn verschillende manieren om aan een baan te komen. Kijk hieronder welke opties er onder andere zijn.

UWV-Werkbedrijf
Bij het UWV-Werkbedrijf kun je werk zoeken en/of een uitkering aanvragen. Ga voor vacatures langs bij het Werkplein (Weesperstraat 117) of ga naar de website van Werk.

Uitzendbureau
Bij een uitzendbureau vind je tijdelijke banen, bijbanen en vaste banen. Als je gaat inschrijven vergeet dan niet je paspoort of ID-kaart, zorgverzekeringspas, bankpas en je cv.

LinkedIn
LinkedIn is een social platform die zich specifiek richt op professionals en op het zakelijk netwerken. Op LinkedIn zijn ook ontzettend veel vacatures te vinden. Neem een kijkje op de website van LinkedIn

Internet
Op internet vind je veel websites met vacatures. Neem een kijkje op vacature.overzicht.nl voor een overzicht van vacaturesites op thema.

Club Info
Kan je wat gebruiken bij je (bij)banenjacht? Neem dan contact op met Club Info of loop bij ons binnen. Wij helpen je om de kans op het vinden van een geschikte (bij)baan te vergroten. Kijk daarnaast op onze Facebookpagina Club Info Dynamo voor leuke vacatures.

Let op: Zwartwerken is verboden!
Zwartwerken lijkt voordeliger, maar dat is het niet! Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op vakantiegeld en word je niet doorbetaald als je ziek bent. Bovendien krijg je hele hoge boetes als de Belastingdienst erachter komt. Een no go dus!

Meer weten klik hier 

Sollicitatiebrief en Cv

Sollicitatiebrief
Als je ergens wilt werken, moet je vaak eerst solliciteren. Je schrijft eerst een sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat deze zonder fouten is en er netjes uit ziet. Laat je brief eerst door iemand anders lezen, voordat je deze verstuurd. Het belangrijkste dat je in de sollicitatiebrief moet schrijven is waarom jij graag bij het bedrijf wil werken en waarom jij de juiste persoon bent voor deze functie.

Als je je sollicitatiebrief gaat schrijven, gebruik dan de volgende indeling:

  • Opening: waar solliciteer je op?
  • Motivatie: waarom vind je deze baan zo leuk?
  • Jezelf verkopen: waarom ben jij de juiste persoon voor deze baan?
  • Ervaring: verwijs naar je opleidingen en ervaringen.
  • Afsluiting: hier schrijf je bijvoorbeeld dat je graag in een gesprek je brief en cv toelicht.

 

Verder nog wat handige tips:

  • Maak je brief op de computer en zorg ervoor dat de brief er netjes uitziet.
  • Verkoop jezelf, maar overdrijf niet.
  • Maak je brief kort en makkelijk leesbaar: gebruik geen lange zinnen en te moeilijke woorden.
  • Schrijf in de ik-vorm en spreek de lezer aan met u.
  • Het is niet netjes om in de brief op te schrijven wat je wilt verdienen, doe dit dus niet.

Curriculum vitae (cv)
Bij een sollicitatiebrief hoort altijd een curriculum vitae (cv). Een cv is een beschrijving van jezelf, wie je bent, welke opleidingen je gedaan hebt en welke (bij)banen je hebt gehad.

Als je nog nooit een sollicitatiebrief of cv gemaakt hebt of als je het moeilijk vindt om deze te maken, neem dan contact op met Club Info of loop bij ons binnen tijdens een van onze spreekuren.

Meer weten klik hier 

 

Loon/salaris en contract

Loon/salaris en contract
Je loon is afhankelijk van hoe oud je bent, welk werk je doet en bij welk bedrijf je werkt. Voor jongeren geldt het minimumjeugdloon, hier ben je vanaf je vijftiende recht op. Het minimumloon is het loon dat je minimaal krijg. Dit is wettelijk vastgelegd. Minder dan dat mag je dus niet krijgen, meer natuurlijk wel. Kijk voor informatie over arbeidsvoorwaarden en contracten op www.workpower.nl.

Wat betekent bruto- en nettoloon nou precies?
Vaak zie je op je loonstrook of in je contract bruto- en nettoloon staan. Let op: het brutoloon is niet het bedrag dat je krijgt! Er gaan namelijk nog allerlei premies af voor onder andere sociale verzekeringen. Als dat eraf is gehaald, dan houd je het nettoloon over; dat is het bedrag dat je krijgt. Voor informatie over je nettoloon, informeer je bij je baas of de loonadministratie van het bedrijf waar je werkt.

Contract
Een contract wordt ook wel een arbeidsovereenkomst genoemd. Het contract is eigenlijk een afspraak tussen jou en je werkgever.

Dit moet er in ieder geval in je contract staan:

  • Naam en woonplaats van je werkgever en van jou;
  • Plaats(en) waar je het werk verricht;
  • Je functie of de aard van het werk;
  • Het brutoloon;
  • De datum waarop het contract ingaat;
  • Tot welke datum het contract geldig is (bij tijdelijk werk). Als er geen einddatum wordt genoemd, is het een contract voor onbepaalde tijd (vaste dienst);
  • Welke cao van toepassing is;
  • Je werkuren per week of de werktijden;
  • Eventuele opzegtermijn van de proeftijd;
  • Bij tijdelijke contracten de mogelijkheden tussentijds op te zeggen met een opzegtermijn.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Stage

Een stage vinden is niet altijd makkelijk. Hoeveel dagen per week je stage moet lopen hangt af van de opleiding die je doet. Een leer/werkplek is weer anders dan een stage. Bij een leer/werkplek ga je een dag per week naar school en werk je vier dagen per week in een bedrijf waar je het vak leert.

 

Onderstaande opties kan je gebruiken bij het vinden van een stage- of leer/werkplaats:

  • Club Info: Club Info biedt je ondersteuning bij het zoeken naar een opleiding, stage en/of werk.
  • Netwerk opleiding: je kan gebruik maken van het netwerk van je opleiding. Informeer bij je mentor welke mogelijkheden er zijn.
  • Eigen netwerk: kijk welke mensen jij kent of welke mensen je ouders kennen en informeer of er mogelijkheden zijn voor een stage voor jou.
  • Internet: er zijn verschillende websites waar je een stage kunt vinden. Op stagemarkt.nl vindt je stageplaatsen bij erkende leerbedrijven. Heb je een bedrijf gevonden dat (nog) niet erkend is? Meld dit dan bij je mentor.

Meer weten klik hier

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!