Terug
Terug
Hulp Info en advies
24 september 2018

Hulp

Waar kan ik heen?

Club Info geeft advies en informatie en is ook goed op de hoogte van andere instanties. Wij kunnen je goed verwijzen als je bijvoorbeeld begeleiding of opvang nodig hebt. Hieronder worden enkele instanties beschreven. Maar er zijn er nog veel meer.

Bureau Jeugdzorg
Bij Bureau Jeugdzorg kun je tot 18 jaar terecht met vragen of problemen. Sommige vragen worden meteen beantwoord. Voor sommige problemen zijn een aantal gesprekken met een medewerker van Bureau Jeugdzorg voldoende. Samen met jou en je ouders wordt gekeken naar welke hulp het meest geschikt is voor het oplossen van jouw probleem, wanneer deze hulp start en wat je kunt verwachten. Het is mogelijk dat je het advies krijgt om (tijdelijk) ergens anders te gaan wonen, bijvoorbeeld bij begeleid wonen. Uiteindelijk kies je zelf of je gebruik maakt van het aanbod. Voor meer informatie klik hier  

Maatschappelijk Werk (MW)
Ben je 18 jaar of ouder en heb je problemen? Het maatschappelijk werk (MW) van o.a. Dynamo en Civic helpt je. Het MW zoekt samen met jou naar oplossingen, gericht op jouw situatie. Het MW helpt je onder andere voor problemen bij: relaties, ruzie thuis, mishandeling, pesten, depressie of een dipje en psychische problemen door schulden.

Samen Doen
Daarnaast zijn er Samen Doen teams actief in Amsterdam Oost. Deze buurtteams bestaan uit gespecialiseerde hulpverleners van gemeentelijke diensten en welzijnsinstellingen. Deze buurtteams werken vanuit een locatie middenin de buurt, bijv. een buurthuis. Daarmee zijn ze zichtbaar in de buurt en dichtbij de huishoudens die ze bezoeken. Medewerkers van het buurtteam helpen je bij het vinden van oplossingen voor problemen rondom werk, geld, opvoeding, relatieproblemen, onderwijs, gezondheid, verslaving, veiligheid en wonen. Klik hier voor meer informatie over de Samen Doen teams.

Hulp op school
Heb je problemen op school of zit je ergens mee? Een schoolmaatschappelijk werker of vertrouwenspersoon kan je helpen. Een schoolmaatschappelijk werker mag niks doorvertellen aan anderen zonder jouw toestemming. Alles wat je dus vertelt aan een schoolmaatschappelijk werker wordt vertrouwelijk behandeld.

Schulden
Heb je schulden en weet je niet meer wat je ermee aan moet? Neem dan even contact op met Club Info, of kijk onder het kopje Geld voor de contactgegevens van de jongeren schuldhulpverlening van Dynamo.

De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is voor iedereen tot 18 jaar. Je kunt bellen over alles waar jij mee zit en ophangen als jij dit wilt. De Kindertelefoon is iedere dag (ook in de weekenden en op feestdagen) bereikbaar tussen 14.00 – 20.00 uur. Het telefoonnummer is 0800-0432. Het telefoonnummer is gratis en komt daarom ook niet op de telefoonrekening te staan. Je kunt anoniem bellen naar de Kindertelefoon, dus de medewerkers hoeven je naam en je adres niet te weten. Chatten met een medewerker via de website van de kindertelefoon is ook mogelijk.

Meer weten klik hier

Dipje of depressie

Iedereen voelt zich wel eens rot of lusteloos. Dit zijn normale gevoelens die horen bij tegenvallers of problemen in je leven. Meestal gaat zo’n dipje vanzelf over. Maar soms heb je er langere tijd last van. Je hebt nergens meer zin in, niets interesseert je, je kunt je niet concentreren, je bent prikkelbaar, je voelt je waardeloos, je hebt slaapproblemen en je voelt je moe en somber. Als je maandenlang last hebt van deze klachten, dan spreken we van een depressie.

Klik hier voor meer informatie over depressies.

 

Gelukkig is er iets tegen te doen en hoe eerder je hulp of steun zoekt, hoe beter. Praat met iemand over je gevoelens, bijvoorbeeld met een vriend(in) of leraar, dat lucht vaak op. Wil je meer dan allen praten over je gevoelens? Vraag dan een professional om hulp. Je huisarts of een psycholoog/psychiater kan je hiermee helpen. Samen proberen jullie erachter te komen wat de oorzaken zijn van je depressie en hoe je ervan afkomt.

Je kunt natuurlijk ook je verhaal aan ons kwijt. Wij proberen je dan zo goed mogelijk te helpen en zoeken samen naar een organisatie die jou het beste kan helpen.

Meer weten klik hier

Geweld

Als iemand geweld tegen je gebruikt, kan dit erg ingrijpend zijn. Zeker als je diegene die geweld tegen je gebruikt goed kent. Je kunt allerlei vervelende en soms hevige gevoelens aan geweld overhouden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, slecht slapen, erg gespannen zijn, je onveilig voelen, snel geïrriteerd raken, plotseling huilen of naar dromen. Terwijl je het niet wilt, denk je eraan. Je kunt je schuldig voelen of je ervoor schamen.

Om weer goed in je vel te komen, is het nodig om te verwerken wat er is gebeurd. Hoe dat het beste gaat en hoe lang dat duurt, is voor iedereen anders. Er is geen kant-en-klaar recept voor. Je zult dus je eigen manier moeten vinden om deze ervaring te verwerken.

 

Vaak stopt geweld niet vanzelf. Het is daarom belangrijk om stappen te zetten en hulp te zoeken, zodat de problemen worden aangepakt. Blijf er dus niet alleen mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je moeder, een vriendin, een tante, de huisarts, iemand van de kindertelefoon of Club Info, een docent, de vertrouwenspersoon of de schoolmaatschappelijk werker. Klik hier voor meer informatie.

Kindermishandeling

Kindermishandeling is elke vorm van geweld die volwassenen tegen kinderen en jongeren tot 18 jaar gebruiken. De volwassenen zijn mensen die je kent en veel gevallen belangrijk voor je zijn: je ouders of verzorgers, je voogd, of bijvoorbeeld je leraar. Kindermishandeling gebeurt op veel verschillende manieren.

Als je ouders je niet genoeg te eten geven of wanneer je blauw ziet van de kou, omdat je ouders je geen warme kleren geven voor de winter is dit kindermishandeling. Bij mishandelen doen volwassenen je pijn op lichamelijk vlak. Ze slaan, stompen of schoppen en het kan zijn dat je er blauwe plekken, kneuzingen, brandwonden of breuken door krijgt.

Bij psychische verwaarlozing en mishandeling voel je de pijn vanbinnen. De volwassene doet erg negatief tegen je. Bij psychische verwaarlozing geeft diegene die voor je moet zorgen je geen of te weinig aandacht, respect en liefde. Je wordt bijvoorbeeld genegeerd en je krijgt het gevoel dat je er net zo goed niet had kunnen zijn.

 

We spreken van psychische mishandeling als een volwassene je zegt dat je niet gewenst bent, je een lastpak vindt, je in hun ogen niets goed doet of je een mislukkeling vindt. En wanneer een volwassenen je pest, afwijst, vernedert, uitlacht of extreem straft.

Als volwassenen seksuele dingen met je doen, zoals je geslachtsdeel of borsten aanraken, spreken we van seksueel misbruik. Maar ook als ze willen dat jij hun geslachtsdeel aanraakt of je verkrachten. Kijk voor meer informatie hierover bij het kopje seksueel misbruik.

Het kan ook gebeuren dat er geen geweld tegen jou wordt gebruikt, maar dat jij getuige bent van geweld bij jou thuis. Bijvoorbeeld als je zus je moeder slaat. Ook dit is heel schokkend en moeilijk. Ook in deze situatie is het belangrijk om hulp te zoeken, want ook dit geweld moet stoppen.

Meer weten klik hier 

Krassen en jezelf verwonden

Zelfbeschadiging/krassen, ook wel automutilatie genoemd, is jezelf verwonden. Door middel van een scherp voorwerp, zoals een mes of een scheermesje, het toebrengen van brandwonden of het bonken met het hoofd tegen de muur, beschadig je jezelf. Bij zelfbeschadiging verwondt je jezelf, maar niet met het idee om zelfmoord te plegen. Voor veel mensen is dit een uitlaatklep voor hun problemen.

Het beschadigen kan zorgen voor opluchting, maar dit is meestal niet van lange duur. Vaak moet je jezelf steeds erger verwonden om hetzelfde gevoel van opluchting te krijgen. Zelfbeschadiging komt zowel bij meisjes als bij jongens voor. Vaak wordt zelfverwonding voor het eerst zichtbaar bij jongeren tussen de 17 en 25 jaar, maar het begint meestal in de puberteit. Klik hier voor meer informatie.

 

Gevolgen
Als je jezelf verwondt, zorgen de wonden vaak voor littekens en soms gaan deze niet meer weg. Vaak zijn er ook geestelijke gevolgen. In eerste instantie kan zelfverwonding ervoor zorgen dat je je opgelucht voelt. Helaas is dit altijd van korte duur. Je kunt als het ware in een negatief cirkeltje komen, waar je gevoelens van waardeloosheid, schuld en zelfhaat alleen maar groter worden. Als oplossing voor een probleem wordt zelfverwonding dan een nieuw probleem.

Het is niet gemakkelijk om zelfbeschadiging te herkennen. Als je denkt dat je vriend(in) zichzelf beschadigt, heeft hij of zij zeker hulp nodig. Want stoppen is vaak moeilijk! Klik hier om meer te lezen.

Bron: JIP

Meer weten klik hier 

Mantelzorg

Is er bij jou thuis iemand ziek?
Veel jongeren maken het mee: er is bij hen thuis iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving. Dat kan de vader of moeder zijn, maar ook een broer of zus of een ander familielid, zoals opa of oma. Bij 1 op de 4 jongeren is dit het geval. We noemen deze jongeren ook wel jonge mantelzorgers.

Wat is een jonge mantelzorger?
Misschien is er bij jou thuis ook iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war. Dan ben jij ook een jonge mantelzorger. Dat is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid, bijvoorbeeld. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden, door de was te doen, te koken, boodschappen te doen of door op te passen op een broertje of zusje. Misschien zorg je wel voor je zieke familielid, bijvoorbeeld door hem of haar medicijnen te geven of te helpen bij het eten.

(Kop) zorgen
Voor iemand zorgen kan fijn zijn, maar het geeft ook wel eens wat (kop)zorgen. Er is thuis minder tijd voor leuke dingen of een rustig gesprek met je ouders. Omdat er vaak iets te doen is, en je meestal druk bent, laat je sport, hobby’s en vrienden soms schieten. Of je voelt je juist schuldig als je toch voor jezelf kiest en wel uitgaat of iets leuks gaat doen. Misschien vind je het moeilijk om vrienden mee naar huis te nemen, vanwege de situatie thuis.

 

Tips voor jonge mantelzorgers

  • Probeer meer over de handicap, ziekte of verslaving van jouw familielid te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Op www.jong-zorgen.nl,  de site voor jonge mantelzorgers van Mezzo, vind je bijvoorbeeld allerlei handige websites, boeken- en filmtips.
  • Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden.
  • Vraag hulp aan mensen in je omgeving als je ergens tegenaan loopt of ergens mee zit. En ook als je daar thuis niet over kunt praten. Praat bijvoorbeeld met je mentor op school, of je huisarts.
  • Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt en begrijpt: een vriendin of vriend, tante of oom, mentor op school, of misschien ken je wel een andere jonge mantelzorger.
  • Blijf leuke dingen doen (uitgaan, sport, hobby’s) en houd contact met je vrienden.

Bron: JIP

Meer weten klik hier

Loverboys

Wat is prostitutie?
Prostitutie: seks tegen betaling. Als vrouwen of mannen seksuele handelingen doen en daar geld voor krijgen spreek je van prostitutie. Ook kan het inhouden dat je seks met iemand hebt om aandacht, spullen of bijvoorbeeld een nieuwe baan. Er is geen sprake van wederzijdse liefde. In Nederland is prostitutie vanaf 18 jaar legaal.

Prostituee is een beroep en wordt vrijwillig door vrouwen en mannen uitgevoerd. Helaas komt het ook voor dat mensen gedwongen in de prostitutie werken. Criminelen die zich hier schuldig aan maken zijn mensenhandelaars, die ook wel pooiers of loverboys worden genoemd. Niet alleen meiden, maar ook jongens kunnen slachtoffer worden van een loverboy. Er zijn ook prostituees die andere meisjes de prostitutie in moeten lokken.

Hoe gaat een loverboy te werk?
Loverboys gaan doelgericht te werk en gebruiken verschillende manieren om te kijken wat bij een meisje werkt. Wat over het algemeen door alle loverboys gedaan wordt, is dat ze een meisje verleiden en versieren. Een loverboy kan ook via het internet contact zoeken met een meisje. Hij geeft haar veel aandacht en cadeautjes. Uiteindelijk hebben het meisje en de loverboy seks met elkaar. Als het meisje dan eenmaal helemaal verliefd is en hij veel controle over haar heeft, slaat hij zijn slag.

Hij verandert en is niet langer meer het lieve vriendje. Hij kan met geweld het meisje dwingen om te prostitueren. Maar ook kan hij met bijvoorbeeld webcam-opnames het meisje chanteren om seks te hebben met anderen. Het kan nog extremer, waarbij meisjes worden verkracht en er opnames van worden gemaakt. Met deze opnames wordt het meisje dan gechanteerd. Een loverboy zoekt de kwetsbaarheden van een meisje en gebruikt dit om haar in te palmen.

Als je met een loverboy te maken hebt
Als je met een loverboy te maken hebt, moet je actie ondernemen. Het kan altijd gebeuren dat je in contact komt met een loverboy. Dit betekent niet dat je niemand meer kunt vertrouwen. Je moet alleen goed opletten en gelijk actie ondernemen als bij jou de alarmbellen gaan rinkelen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel cadeautjes hij voor je koopt. Hoe komt hij aan dat geld? Als hij iedereen in je omgeving afkeurt, wat moet hij dan wel niet van jou denken? Doe in ieder geval geen dingen waar je je niet lekker of prettig bij voelt. Probeert hij je te chanteren? Wees dan eerlijk tegen de mensen om je heen. Praat erover! Vertel wat er aan de hand is, ook als je misschien ruzie met je ouders of vrienden hebt. Op school kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon of schoolmaatschappelijk werker. Op deze manier zorg je ervoor dat je mensen om je heen hebt die je steunen en je kunnen helpen. Zit je al gedwongen in de prostitutie? Dan is het belangrijk dat je al je moed bij elkaar verzamelt en erop uit trekt. Vertel iemand, bijvoorbeeld een buitenstaander, hulpverlener of familie, wat er aan de hand is. Ook kun je terecht bij Qpido voor ondersteuning.

Kijk voor meer informatie op www.qpido.nl. Hier kan je ook anoniem chatten met iemand van Qpido. Op deze manier kan er hulp voor je gezocht worden en kun je eventueel in een opvanghuis terecht. Als je besluit te vluchten of weg te lopen, zorg er dan voor dat je een aantal belangrijke dingen meeneemt: – een paspoort of identiteitskaart – een bankpasje – kleding – geld – zorgverzekeringpasje.

Bron: JIP

Word Lid

Je schrijft je bij ons in en ontvangt helemaal gratis een Membercard. Als member kun je aan bijna al onze activiteiten en programma’s in Amsterdam Oost meedoen.

Aanmelden

Heb je een vraag voor Dynamo Jongeren? Stel 'm hier!